Kromě eurovoleb hlasují lidé v sedmi českých obcích také v místních referendech

23. květen 2014

Po celém Česku se dnes otevřou volební místnosti. Lidé budou až do soboty volit své zástupce do Evropského parlamentu. Sedm obcí v republice navíc spojilo eurovolby i s konáním místního referenda. V nich lidé rozhodnou třeba o stavbě pily nebo omezení hazardu ve své obci.

„Bude to Praha 7, Velká Chuchle, Vodňany v Jihočeském kraji, Šebetov a Velenov v Jihomoravském kraji, Velká Bystřice na Olomoucku a Hrobčice v Ústeckém kraji,“ řekl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Například v jihočeských Vodňanech budou lidé rozhodovat o stavbě dřevozpracujícího závodu, který by v budoucnu mohl nabídnout až 500 pracovních míst.

Obyvatelé Prahy 7 zase mohou rozhodnout o omezení hazardu v této městské části. Ve Velké Chuchli se bude hlasovat, zda zachovat stávající železniční přejezd nebo vybudovat pod tratí tunel.

Na jihu Moravy budou lidé hlasovat v referendu hned ve dvou obcích. V Šebetově na Blanensku budou schvalovat záměr výstavby Střediska energetického využívání a recyklace surovin a ve nedalekém Velenově o stavbě rozhledny.

Obyvatelé Velké Bystřice na Olomoucku budou rozhodovat, zda má obec přistavět nové třídy k jedné z tamních školek, což by ale znamenalo zavření druhé.

V Hrobčicích na Teplicku zase výsledek referenda ukáže, zda si lidé přejí, aby obec koupila areál bývalého uprchlického tábora v Červeném Újezdě. V současné době tam žijí sociálně slabí, což se mnohým z nich nelíbí.

Úspory i větší zájem

„Pokud je obecní referendum, obec si ho hradí sama, zatímco když to spojí s nějakými volbami, tak to samozřejmě v podstatě hradí stát. A jednak je tu ještě větší pravděpodobnost, že bude u referenda dosaženo vyšší účasti, protože když je to spojené s volbami, přijdou lidé, kteří by k referendu jinak nešli,“ popisuje hlavní výhody předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek.


Hlasování v eurovolbách
Volební místnosti se v pátek otevřou ve 14 a uzavřou ve 22 hodin. V sobotu pak mohou lidé volit od 8 do 14 hodin. Po celou dobu je možné hlasovat i v místních referendech.

Přesto se podle něj možnost uspořádat referendum současně s volbami zatím využívá málo, jen v desítkách případů.

Referendum prý totiž zpravidla nevyvolává obec, ale někdo, kdo předloží petici s potřebným počtem podpisů. V zákoně je přitom poměrně striktně dané, do kdy je nutné referendum vyhlásit, což se jen málokdy kryje s termínem voleb.

„To by se ti, kteří požádají peticí o obecní referendum, museli řídit tím, kdy budou nějaké volby, a podle toho to načasovat. Zpravidla to ale probíhá obráceně. To znamená, že někde vznikne nějaký problém, vyvolává se referendum, ale ono se pak nedá na ty volby napasovat, takže pro tu obec je to drahé a v naprosté většině případů nepřijde dost voličů, takže vlastně i neúčinné,“ vysvětluje Jiránek.

autoři: heš , krw , rok , van
Spustit audio