Kraslici je možné i odrátovat. Potřebujete vejce, drát a kupu trpělivosti

28. březen 2024

Při zdobení velikonočních vajec se fantazii meze nekladou. Někdo nedá dopustit na cibulové slupky nebo voskovou batiku, jiný na kraslici lepí vzory ze slámy. Stanislava Holubová z Přibyslavic je zručná drátenice, a tak vajíčka zdobí drátováním.

Stanislava Holubová měla vždycky ráda ruční práce. Už jako dítě vyráběla zvířátka z korálků, později bižuterii, a postupem času se dostala k drátování. Dnes vyrábí i drátěné košíky nebo nástěnné dekorace, a o Velikonocích zdobí drátenickou technikou vajíčka. Používá barevné nebo zvlněné drátky, různé vzorky a tak je každá její kraslice jiná. Zakládá si na tom, že drátuje na přírodních vyfouknutých vajíčkách. "Dají se odrátovávat i plastová nebo polystyrenová vajíčka," dodává.

"Používá se nejčastěji obloučkový výplet," říká Stanislava Holubová a ukazuje, že další vzory z toho základního vycházejí. Vaječná skořápka je velmi křehká, takže musí být drátek měkký a tenoučký. "Nula celá tři milimetru," dodává drátenice. Na jednu kraslici je drátu potřeba až dva metry. S takovou délkou by bylo náročné plést, naštěstí je možné drátek průběžně nastavovat. Základní kroužek a první řadu oček uplete drátenice v ruce, a potom ho upevní na vajíčko.

Drátování kraslice je práce velmi jemná a je třeba notná dávka trpělivosti. Jedno očko musí být jako druhé a drátek se nesmí zauzlovat. Postup je ale v podstatě velmi jednoduchý. "Chce to praxi. To je u každého řemesla, aby to člověk chytil do ruky," říká Stanislava Holubová. Na druhou stranu si u toho člověk krásně vyčistí hlavu.