Krajům vypršel termín pro nahlášení škod po povodních

8. září 2002

Kraje zveřejňují první oficiální výsledky sčítání škod po nedávných katastrofálních záplavách. Například Jihočeský kraj spočetl náklady nutné na obnovu zaplavených území na bezmála 15 a půl miliardy korun. Krajské úřad měly ze zákona na sečtení registrů škod sedm dní od ukončení stavu nouze. Tento termín vypršel o půlnoci na neděli.

V budějovickém regionu soupisy škod do půlnoci odevzdalo 329 měst a obcí, které povodně zasáhly. Přihlásilo se také na 11 a půl tisíce fyzických a právnických osob. "Předběžný odhad nákladů je celkově za Jihočeský kraj 15 420 334 000 korun, sdělil hejtman Jan Zahradník.

V sedmi zaplavených okresech Ústeckého kraje škody na majetku přesáhly 11 miliard korun. Potvrdil to hejtman Jiří Šolc. Jedná se o celkový součet hodnoty poškozeného majetku kraje, měst, obcí, podniků a občanů. Další ztráty ale vznikají kvůli uzavřenému hraničnímu přechodu na Cínovci, kde voda silně poškodila přístupové cesty na německé straně. Termín dokončení opravy se odhaduje až na druhou polovinu příštího roku. Kvůli tomu hrozí komplikace firmám zaměřeným na vývoz do Německa.

V Praze primátor po ukončení vládou vyhlášeného stavu nouze vyhlásil ještě stav nebezpečí. Ten v některých městských částech bude platit až do 20. září, jinak by hlavní město nestačilo škody, které způsobila velká voda, sepsat. Podle mluvčího magistrátu Martina Kupky velmi předběžný a neúplný odhad záplavových škod už teď přesahuje 6 miliard korun.

"Do tohoto odhadu jsou zahrnuty jak základní položky nákladů na likvidaci a svoz odpadu, tak také škody na komunikacích, škody například v pražské Zoo, Pražské plynárenské, Pražské teplárenské, v energetice a také například škody, které voda způsobila ve pražské Stromovce," řekl Radiožurnálu Kupka.

Na více než 10 miliard zatím vyčíslily škody střední Čechy, které zasáhla záplavová vlna z Berounky, Vltavy, Labe i dalších toků. Nejvíce utrpěly obce na Berounsku, Mělnicku a v okrese Praha-západ. Protože v několika desítkách obcí stále platí stav nebezpečí, přesné vyčíslení škod Středočeši oznámí až v příštích dvou dnech. Už nyní je ale jasné, že největší díl z deseti miliard bude zapotřebí na opravy silnic a školních a kulturních zařízení. Například oprava muzea v Roztokách si vyžádá 60 milionů korun a veltruského zámku dokonce 200 milionů.

autoři: lap , mta , rep , Radim Bártů
Spustit audio