Krajinou Trojzemí: Méně známé turistické cíle Frýdlantska

11. červen 2020

Město Frýdlant představuje v novém tištěném průvodci 50 dlouhou dobu neznámých malých památek a míst, která společně tvoří zajímavý turistický okruh. Kam všude vás může zavést, zjišťoval redaktor Tomáš Tesař.

Čtěte také

Město Frýdlant připravilo na letošní turistickou sezonu novinku pro ty, kteří rádi objevují zatím nepoznaná historická místa. Tamní radnice totiž začala bezplatně nabízet tištěného průvodce, který zahrnuje 50 drobných památek v okolí. Brožura navazuje na internetovou databázi, která vznikla už dříve a představuje lidem většinou neznámá a z hlediska historie symbolická místa. K dispozici je nyní i v tištěné podobě, v českém a v německém jazyce. Vznikla v rámci projektu Paměť v krajině Trojzemí, díky kterému se už před časem na Frýdlantsku povedlo obnovit třeba křížovou cestu na Křížovém vrchu.

02714912.jpeg

Podobný přehled méně známých či zapomenutých míst zpracovali také v Hrádku nad Nisou a v sousedním Německu i Žitava. Papírovou verzi svých drobných památek teď město Frýdlant převedlo i do kapesního průvodce a začalo ho nabízet zdarma ve svém informačním centru. Bezplatně ho získáte i v Hrádku nad Nisou a postupně by se měl objevit i na dalších místech.

O projektu Paměť v krajině Trojzemí

Celkem spojuje 6 partnerů z Euroregionu Nisa ze Saska a Česka: Společnost pro kulturní krajinu, Město Hrádek nad Nisou, tamní Římskokatolickou farnost, Frýdlant a na německé straně město Žitava a obec Oybin. Jeho hlavním cílem je podporovat zachování společného kulturního dědictví, které už několik let představuje obyvatelům Trojzemí, tedy Hrádecka, Frýdlantska a Žitavska i turistům, kteří region navštíví.

autor: Tomáš Tesař
Spustit audio

Související