Kostel Nanebevzetí Panny Marie je jednou z posledních připomínek zaniklé obce Svatobor

28. březen 2023 11:35

Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Svatoboru na Karlovarsku nechal v 18. století postavit hrabě Černín podle návrhu jednoho významného českého barokního architekta. Dnes z něj zbyla jen zřícenina, ale ani ta už není dávno zcela zapomenutá.

Původně poutní gotický kostel byl založen už někdy před rokem 1358 oseckým klášterem. V 18. století byl pak kostel na náklady hraběte Františka Josefa Černína barokně přestavěn podle projektu Františka Maxmiliána Kaňky.

Po zřízení vojenského újezdu Hradiště v padesátých letech minulého století objekt postupně chátral a proměnil se ve zříceninu. První pokusy o záchranu učinila Armáda České republiky, neboť kostel spadal právě do Vojenského újezdu Hradiště.

V roce 2016 byl ale tento prostor zmenšen, a kostel tak převzala nově vzniklá obec Doupovské Hradiště. Vojáci ještě před předáním stihli částečně opravit zborcené zdivo a především poskytli kostelu provizorní střechu.

Kostel je v současné době v havarijním stavu a pro veřejnost je nepřístupný. O záchranu vzácné kulturní památky se společně s obcí Doupovské Hradiště snaží i Spolek pro dokumentaci a obnovu památek Karlovarska. Od roku 2017 probíhají práce na jeho záchraně s plánem zřídit v interiéru kostela malé muzeum zaniklých osad na Doupovsku.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio