Koronavirus na Slovensku: Ve Zvolenu Romové šijí roušky všem potřebným

10. duben 2020
Šití roušek, Marta Burianová, Ostrov nad Oslavou

V romských osadách na Slovensku chybí roušky a desinfekční prostředky. Jak se  tímto problémem vyrovnávají ve Zvolenu, zjišťoval Miroslav Strelec

Zhruba čtyřicet zástupců občanské společnosti tvrdí, že Romové z chudých osad bez pomoci státu riziko nákazy koronavirem sami nezvládnou. Apelují na slovenskou vládu, aby v rámci prevence upřela svoji pozornost na vyloučené lokality. Více premiér Igor Matovič:

„Těžko může uplatňovat kampaně o nošení roušek a zodpovědném hygienickém chování v osadách, ve kterých jsme 30 let po revoluci nedokázali zřídit přípojku pitné vody.“

Matovič zároveň přiznává, že stát v romských osadách bude muset přijmout opatření k zabezpečení hygienických standardů, které by minimalizovaly rizika přenosu nákazy uvnitř osad i mimo ně.

Ve Zvolenu šijí roušky pro všechny

Do boje proti šíření koronaviru se zapojili i Romové ze Zvolena. V místním komunitním centru Romano Jilo začali svépomocí šít roušky. I přesto, že je centrum pro veřejnost uzavřeno, v jedné z místností pracuje skupina lidí. Zaměstnanci sehnali starší šicí stroje a látky na roušky. Více Peter Kačica a Miroslav Kováč:

Čtěte také

„Snažím se. Oproti včerejšku už jsem se dost zlepšil.“

„Velmi tím lidem pomůžeme, když jim roušky dodáme, protože je to pro ně jinak finančně dost náročné.“

Roušky chtějí postupně rozdávat všem obyvatelům města ze sociálně znevýhodněného prostředí v problémových částech, ale i obyvatelům ubytoven a bezdomovcům. Pracovníci centra současně ohroženým skupinám obyvatelstva vysvětlují všechno podstatné o koronaviru. Hlavně jak se mohou proti němu chránit. Pracovnice městského úřadu ve Zvolenu Antonia Výbošťoková a vedoucí sociálních služeb na městském úřadě Mária Koreňová:

„Obyvatelé nám děkují. Jednak by na to normálně neměli finanční prostředky, a i kdyby je náhodou měli, neuměli by si roušky sami sehnat.“

„Vysvětlily jsme jim, že je roušky třeba každý den vyprat a vyžehlit.“

Pomoc přišla od srdce

Aktivity komunitního centra Romano Jilo podporuje i vedení města, podle kterého by si sociálně vyloučení občané roušky sami neušili. Stali by se tak rizikem nejen pro místní komunitu, ale i pro majoritu. Starostka Zvolena Lenka Balovičová:

„Nikdo je k šití neinspiroval, přišli na to sami. A já to jen kvituji.“

V nejproblémovější lokalitě, Pod pustým Hradom, žije okolo 300 lidí. Roušky by měli dostat všichni. Pracovníci komunitního centra se zatím nesetkali s tím, že by je místní odmítali nosit.

„Naši zaměstnanci jsou velmi disciplinovaní, jsou seznámeni s hygienickými pravidly. Mohli bychom se od nich učit.“

Podobné aktivity na Slovensku realizují i další města.

Spustit audio