Korfbal je úžasná společná hra holek a kluků. Fake basketbal bez driblinku, smějí se korfbalistky

7. květen 2024

Představíme vám korfbal. Víte, co to je? A víte, že jsou v něm úspěšní celosvětově i Východočeši? Ve studiu vítám talentovanou Kláru Novákovou, která za reprezentaci v tomto sportu obdržela ocenění města Náchoda, a spolu s ní je tu i její trenérka, také reprezentantka Denisa Kolářová, která je i vědkyní a věnuje se detekci různých typů rakoviny. Jak to jde dohromady?

Nejdříve gratulace k čerstvému ocenění, Kláro, čekala jste to?
Klára Nováková: Moc děkuji. A popravdě řečeno, nečekala jsem to. Na poslední chvíli jsem zjistila od své trenérky, že jsem nominovaná na tohle ocenění, a pak mi přišel e-mail s tím, že jsem byla vybraná. Takže do poslední chvíle jsem to nevěděla. Ale radost mám velikou.

Korfbal vznikl v Holandsku při hodině tělocviku. Jeden učitel chtěl, aby holky mohly hrát dohromady s kluky. A vymyslel hru pro všechny.
Klára Nováková, korfbalistka, držitelka ocenění Talent Náchoda

Pojďme trošku představit váš sport, tedy korfbal. Jak byste ho popsaly?
Denisa Kolářová: Úplně jednoduše, korfbal je míčový kolektivní sport a hlavní, co já na něm ráda vyzdvihuji, je, že jej hrají holky a kluci dohromady. Tedy je to kolektivní smíšený sport, jde tam souhra holky - kluci, takže si ho pojďte všichni zkusit.

Tedy genderově vyvážený sport.
Denisa Kolářová: V dnešní době je gender všude velké téma.

Čtěte také

Je to ovšem také kontaktní sport. Tak nemáte Kláro trošku obavy z toho, že narazíte do muže?
Klára Nováková: Korfbal je prezentovaný jako bezkontaktní sport, ale kontakty tam určitě jsou, ovšem pravidla to dobře regulují. Holky mohou bránit jen holky a kluci zase také pouze navzájem. Tím by měl být nějaký nebezpečnější kontakt omezen.

Co je cílem v této hře?
Denisa Kolářová: Cílem je vstřelit koš. Máme 3,5 metru vysoké koše, takže ještě o půl metru vyšší než jsou basketbalové, samozřejmě u dětských kategorií jsou koše nižší. A hráči se snaží vstřelit koš, který je umístěn ve dvou třetinách na každé polovině hřiště. Takže můžeme hrát kolem koše a střílíme ze všech stran.

To je rozdíl oproti basketbalu, se kterým ale má asi korfbal mnoho společného, ne?
Denisa Kolářová: Má to hodně společného. Ale my nemáme driblink, nemůžeme běhat s balonem, v momentě, kdy hráč má balon, tak si pouze může nakročit kolem osy své nohy a nahrává. A máme bráněnou střelu. Tedy v pozici, kdy hráč brání druhého, kluk kluka nebo holka holku, tak by se nemělo střílet na koš. V momentě, když se vystřelí, tak je to bráněná střela. To jsou takové hlavní rozdíly oproti basketbalu. My korfbalu říkáme fake basketbal. To je takový náš joke.

Ráda hráče podporuji a vedu, ale na jejich úspěchu mám jen částečnou zásluhu. Jako trenérka talent rozvíjím, ale dát ho nikdy nikomu nemůžu.
Denisa Kolářová, trenérka a korfbalistka

Kdy vlastně korfbal vznikl?
Klára Nováková: Vznikl v Holandsku v minulém století při hodině tělocviku jednoho učitele, který právě chtěl, aby holky mohly hrát dohromady s kluky. Nechtěl, aby holky musely hrát fotbal, který se spíše taková mužská záležitost, a kluci, aby zase nemuseli hrát třeba přehazovanou. Tak vymyslel vyrovnanou hru pro všechny. A u nás v Náchodě máme dost nadějných hráčů.
Denisa Kolářová: Právě v kategorii mladších žáků jsme na tom hodně dobře, ti získali třetí místo v republice. A naši starší žáci hráli druhou ligu a tam obsadili druhé místo. Takže úspěchy máme.

Čtěte také

Kláro, jak dlouho už korfbal hrajete? A co vám to přineslo? Podívala jste se do světa?
Klára Nováková: Já už ho hraji hodně let. I do světa jsem se s korfbalem podívala, minulý rok jsem byla na mistrovství světa na Tchaj-wanu a dva roky zpátky na světových hrách v Americe.

Dá se tímto sportem uživit jako vrcholový sportovec?
Klára Nováková: U nás v České republice ne, ale v Holandsku, které je kolébkou korfbalu, jsou profesionální placení hráči.

Vy teď studujete na vysoké škole?
Klára Nováková: Ano, jsem studentka vysoké školy v Liberci, studuji zdravotnického záchranáře.

S korfbalem jsem se podívala do světa. Loni jsem byla na mistrovství světa na Tchaj-wanu a dva roky zpátky na světových hrách v Americe.
Klára Nováková, korfbalistka, držitelka ocenění Talent Náchoda

Jste čerstvou držitelkou ocenění Talent Náchoda. Zásluhu na tom má jistě i trenérka, reprezentantka Denisa Kolářová.
Klára Nováková: Určitě. ale je to nejen díky trenérce, samozřejmě také i díky celému týmu, se kterým hraji nebo jsem hrála.

Je Denisa přísná trenérka?
Klára Nováková: Přísná je na palubovce a mimo palubovku je to kamarádka.

Čtěte také

Deniso, vy talenty nejen při tréninku objevujete, ale věnujete se korfbalu stále také aktivně.
Denisa Kolářová: Letos už budu končit 21. sezónu, takže se kupu let opravdu korfbalu věnuji. A Klárka je takovou mojí pýchou a hrdostí. Jsem na ni nesmírně pyšná, ale vše je to samozřejmě také o její píli. Já můžu jako trenérka talent rozvíjet, ale nikdy ho nikomu nedám. Ráda všechny hráče podporuji a vedu je nějakým směrem, ale na jejich úspěchu mám jen částečnou zásluhu, ta větší část je vždy na nich samotných.

Proč jste si vybrala právě korfbal?
Denisa Kolářová: Na základní škole se tenkrát před lety dělal nábor dětí na korfbal a já byla v první třídě, moje mamka tam učí. Tak jsem šla na korfbal, ale byla jsem takové trochu nešikovné dítě, a sama paní Pavlovičová si z toho teď dělá srandu, že tenkrát říkala, tak tahleta nám tady asi nebude moc platná.

Jsem týmový hráč. Dělala jsem chvíli korfbal spolu s atletikou, ale pak jsem si vybrala korfbal právě kvůli týmu. Kolektiv je pro mě nejvíc.
Denisa Kolářová, trenérka a korfbalistka

Ve sportu vidíte možnost růstu, změny, vývoje, což může být přitažlivé. Vy to tak máte i ve své profesi, které se věnujete.
Denisa Kolářová: Určitě. Já jsem týmový hráč a nikdy jsem nejela na sólo výsledky. Dělala jsem chvíli korfbal spolu s atletikou, a když jsem se potom měla rozhodnout, čemu dát přednost a dělat na té nejvyšší úrovni, tak jsem si vybrala korfbal právě kvůli tomu týmu. Protože kolektiv je pro mě to nejvíc.

Denisa Kolářová v laboratoři

Jste vědkyně, tam je týmová práce a spolupráce důležitá. Jako chemička jste v excelentním týmu profesora Michala Holčapka. Čemu se tam věnujete konkrétně?
Denisa Kolářová: Děláme hmotnostní spektrometrii, přímo se zaměřujeme na lipidy, laicky řečeno tuky, i když to není úplně správný výraz.

Čtěte také

A u nás je hlavní výzkum zaměřený na detekci rakovin, momentálně zejména rakoviny slinivky břišní, což je velice závažné onemocnění. Vyvíjíme metody, abychom mohli z kapky krve co nejrychleji detekovat, zda tam rakovina je. Na tom teď pracuji a já opravdu tam vidím ono spojení. Správný kolektiv je důležitý jak ve vědě, tak ve sportu.

Jak se s takovou prací dá skloubit vrcholový sport?
Denisa Kolářová: Občas je to neuvěřitelné, časově náročné, ale samozřejmě, když si to člověk umí zorganizovat, tak se to dá.

Jaké jsou vaše cíle, Kláro? Dokončit vysokou školu a co dál?
Klára Nováková: Já jsem takový velký neplánovač. Ale určitě je teď přede mnou úspěšně ukončit vysokou školu a nadále bych chtěla pokračovat ve svém oboru zdravotnického záchranářství. Takže jezdit třeba se záchrankou.

Klára Nováková, Pavla Kindernayová a Denisa Kolářová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říká skvělá korfbalistka Klára Nováková, která byla i se svou trenérkou Denisou Kolářovou hostem Českého rozhlasu Hradec Králové. Držím palce, aby se vám všechny vaše plány a sny naplnily.

Spustit audio

Související