Komunitní křesťanské televize TV Noe a Hope TV

23. srpen 2014
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Od čtvrtečních večera žije město Vsetín křesťanským multižánrovým festivalem UNITED. Kdo se do Vsetína nedostal, může alespoň část programu sledovat prostřednictvím televize. UNITED však nenalezne ani v České televizi ani na žádném komerčním kanálu, nýbrž může jej sledovat ve vysílání dvou křesťanských komunitních stanic – TV Noe a HopeTV.

Za komunitní televizi považujeme takovou, která vysílá svůj program pro určitou zájmovou skupinu diváků. U zmiňovaných stanic se jedná o vysílání určené primárně křesťanům – v případě TV Noe, kterou provozuje křesťanské sdružení Telepace, jsou diváky především katolíci, v případě Hope TV, kterou provozuje AWR studio, jsou to členové Církve adventistů sedmého dne. Obě stanice jsou neziskové, nevysílají reklamu a jejich provoz je hrazen z darů diváků a církví.

„TV Noe vysílá již osmým rokem. Začátkem července jsme výrazně posílili svoji přítomnost v pozemním digitálním vysílání, takže nás již diváci mohou chytit v mnohých městech České republiky i pouhým zapnutím svého televizoru.“

TV Noe při natáčení v terénu

Říká vedoucí pražského studia TV Noe Lukáš Jirsa. Samotné vysílání pak charakterizuje jako komunitní, ovšem s mnoha přesahy:

„TV Noe nevysílá jenom pro křesťany, ale také oslovuje ty divácké skupiny, které nenacházejí svůj obsah na jiných televizních stanicích. Jedná se např. o příznivce klasické hudby, folklóru, folku, nebo třeba outdoorového filmu, který má jednou měsíčně vlastní pořad. Veliký úspěch sklidily diskuse Marka Orko Váchy s Karlem Satoriou Jde o život, které byly zaměřené na duchovní témata. A i přes svou jistou náročnost na sledování, kdy probíhá skutečně hluboký dialog mezi dvěma kněžími po hodinu a půl, ten pořad měl velikou sledovanost a veliký úspěch. A nesmíme taky zapomenout na velice oblíbený měsíčník Hlubinami vesmíru, který je velice ceněn komunitou věnující se astronomii v České republice.“

HopeTV je sledována především prostřednictvím internetu. Častým hostem v biblických pořadech je docent Jiří Beneš, vedoucí Katedry biblistiky a judaistiky na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Program vysílání HopeTV charakterizuje následovně:

Logo HopeTV

„Vysílají se tam sobotní bohoslužby, hudební pořady, velmi navštěvované a (myslím si) i divácky zajímavé jsou přenosy z biblických týdnů. Ty jsou každý rok tři – jeden je v Čechách, jeden na Moravě, jeden na Slovensku. To jsou pořady, které se hodně soustředí na studium a některé z nich i na studium biblického textu.“

Přestože diváky HopeTV jsou především adventisté, Jiří Beneš to ve svých biblických výkladech příliš nezohledňuje:

„Mně jde o to, aby ten můj výklad byl věcný, zřetelný, stručný, aby se věrohodně zabýval tím textem, který vykládám. Jsem samozřejmě otevřen jakýmkoli námitkám, protože ta komunitní televize reaguje na námitky posluchačů a s posluchači komunikuje. Snažím se odpovídat tak, aby to bylo obecně srozumitelné komukoli, kdo se dostane k té televizi.“

Díky výběru hostů a zajímavé hudební dramaturgii získávají obě křesťanské televizní stanice stále více diváků i mezi lidmi, kteří se ani ke katolíkům ani k adventistům nehlásí.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.