Koh-i-noor Hardtmuth končí výrobu v Číně a vrací ji do Česka

26. srpen 2015

Společnost Koh-i-noor Hardtmuth končí po 11 letech výrobu v Číně. Českobudějovická firma se školními a kancelářskými potřebami v Nankingu vyráběla levnější produkty hlavně pro asijský trh.

„Ukončujeme z čistě pragmatických důvodů. Došlo k výraznému propadu prodeje na ruský trh, což je nejdůležitější trh pro naši firmu,“ řekl Českému rozhlasu místopředseda správní rady představenstva Koh-i-nooru Vlastislav Bříza.

„A vzhledem k tomu, že by byla ohrožena pracovní místa našich pracovníků v České republice, kde máme přes 10 výrobních závodů, tak jsme se rozhodli, že zavřeme náš závod v Číně,“ vysvětlil Bříza.

Přesun výroby zpět do České republiky podle něho znamená, že nezbytné propouštění se bude týkat pouze čínských pracovníků.

O práci přijde přibližně 100 dělníků. Firma si ale v Číně ponechá obchodní zastoupení, protože její výrobky jstou tam stále velmi populární.

Podle Nizozemského úřad pro analýzu hospodářské politiky zaznamenal celosvětový obchod v první polovině letošního roku nejhorší propad od začátku finanční krize.

Většina velkých ekonomik roste pomalu. Například tu americkou ovlivnilo začátkem roku špatné počasí a stávka přístavních dělníků na tichomořském pobřeží Spojených států. Svůj vliv ale může mít i to, že se mění toky obchodu.

„Dochází ke strukturálním změnám ve světové ekonomice. Více se produkuje a spotřebovává na místě. Nedá se tedy mluvit o tom, že by to byla nějaká katastrofa, spíš jde o to, že se více využívají místní zdroje,“ vysvětluje analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Poslední dobou například roste popularita různých farmářských trhů. Lidé raději kupují produkty místních zemědělců než ovoce a zeleninu dovezené přes půl světa.

autoři: jhn , tby | zdroj: ČTK
Spustit audio