Koaliční dohodu na vyrovnání s církvemi ohrožují peníze do dopravy

14. září 2011
Zprávy

Stát by měl během třiceti let církvím zaplatit celkem 59 miliard korun, asi 56 procent majetku by jim měl vrátit v naturálních restitucích. Počítá s tím návrh na vyrovnání státu s církvemi, který dnes posoudí vláda.

Majetková odluka církví od státu by měla trvat 17 let. Během této doby by stát postupně snižoval příspěvek na platy duchovních a církevní administrativy.

První tři roky by měl stát na platy duchovních přispívat plnou částkou ze svého rozpočtu, tedy 1,445 miliardy ročně. Od čtvrtého roku se částka každoročně sníží o pět procent. Nesplacená výše finanční náhrady pak bude každý rok valorizována podle míry inflace.

„Církve po tomto vyrovnání nebudou moci vůči českému státu klást žádné další nároky,“ uvedl ministr kultury Jiří Besser, který ocenil kompromisy ze strany církví.

Pražský arcibiskup Dominik Duka označil navržené řešení za „oboustranně přijatelné“.

Pokud vláda záměr majetkového vyrovnání s církvemi schválí, měl by ministr kultury Jiří Besser v příštích měsících připravit příslušné zákony. Vyrovnání by pak mohlo začít za dva roky a celý proces by skončil v roce 2030.

Jestli vláda návrh podpoří však není jisté. Šéf poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta už řekl, že pokud ministerstvo dopravy vedené jeho stranickým kolegou Pavlem Dobešem nedostane devět miliard navíc na stavbu silnic, Věci veřejné církevní restituce nepodpoří.

autoři: vav , Mirko Kašpar
Spustit audio