Koalice si stojí za jmény ministrů. Šéfové stran budou kandidáty hájit

6. leden 2014

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka stojí za všemi kandidáty do vlády. Jsou to podle něho odborníci, kteří své resorty zvládnou. Řekl to poté, co lídři případné vládní koalice zveřejnili seznam navržených členů kabinetu. K některým jménům má údajně výhrady prezident Miloš Zeman.

Jako o potenciálně problematických kandidátech pro prezidenta se mluví o Lubomíru Zaorálkovi nebo Jiřím Dienstbierovi. Kandidáta na post ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka zase média spojují s předraženými zakázkami v ostravské fakultní nemocnici, kterou vede. Výhrady ke všem těmto jménům Sobotka odmítl.

„Pokud zmíním například kandidáta na ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, je to člověk, který byl řadu let předsedou zahraničního výboru Poslanecké sněmovny. Byl předsedou a místopředsedou sněmovny, který se podílel aktivně na diplomatických aktivitách České republiky,“ podotýká Sobotka a pokračuje:

„Když se podíváme na kandidáta na ministra zdravotnictví, nejen že je to lékař, který prožil ve zdravotnictví celý svůj aktivní život, ale je to také schopný manažer. Jsem přesvědčen o tom, že vláda je odborně sestavena dobře a že by v tomto směru neměly být výhrady pana prezidenta.“

Senátor a kandidát ČSSD do nové vlády Jiří Dienstbier připouští, že budoucí koalice nemá možnost, jak procedurální záležitosti urychlit.

„Bezprostředně žádné páky nebo právní nástroje nemáme. Musíme mít důvěru v to, že prezident bude jednat v zájmu politické stability v České republice a v souladu s ústavou. I on by měl mít zájem na tom, aby tady vznikla co nejrychleji legitimní vláda,“ říká. V prezidentovu vstřícnost pak věří i v personální otázce.

Čtěte také

„Prezident nemusí mít stejný názor na složení vlády jako strany, které sestavují koaliční vládu. Ale pokud se chová podle ústavy, jeho osobní názor na jednotlivé kandidáty není vůbec podstatný. On jako profesionál by měl posoudit, jestli jsou dány všechny ústavní a zákonné předpoklady. A pokud jsou, tak by měl vyhovět návrhu na jmenování a provést ho,“ tvrdí.

Kandidát na ministra zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD nevidí důvod, proč by měl mít prezident výtky právě vůči němu.

„Pro mě je zásadní to, že současný prezident se výrazně liší od prezidenta minulého v tom, že není v žádném případě hlasatelem podobně skeptického přístupu k našemu členství v Evropské unii, jako byl ten minulý. Já v tom vidím zásadní zlepšení pro ČSSD a tím se otevírá prostor k možné kooperaci. A pokud jsou tam někde problémy v detailech, tak o těch se dá mluvit,“ soudí.

Čtěte také

Prezidentu Zemanovi vadí také třeba kandidát na ministra obrany Martin Stropnický z hnutí ANO. Šéf hnutí Andrej Babiš se Stropnického zastává.

„Já se budu snažit, pokud dostanu k tomu příležitost, pana prezidenta přesvědčit. Na to skutečně nemusím být úplně odborník, nemusím být voják nebo chemik. Jsem obchodník, jsou nějaká pravidla z hlediska racionálního řízení státu. Vždy jsme říkali, že stát je potřeba řídit jako firmu, a můžu de facto řídit kterýkoli resort,“ tvrdí.

A hájí i Richarda Brabce, kterého odmítají odmítají například ekologické organizace. Nechtějí, aby se ministrem životního prostředí za hnutí ANO stal člen dozorčí rady chemického podniku. „Určitě by bylo dobré posuzovat aktivitu pana Brabce, až když to nastane," odmítá kritiku Babiš.

Čtěte také

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek nevidí důvod, proč by měl mít prezident výhrady právě vůči kandidátům jeho strany.

„Já jsem přesvědčen, že nominace KDU-ČSL byly dány dopředu, že mají svoji logiku. A teď to je na panu předsedovi Sobotkovi, aby s panem prezidentem vyjednal své pověření premiérem, pak budeme pokračovat dál,“ říká.

Místopředseda Poslanecké sněmovny z TOP 09 a Starostové Petr Gazdík nechce jednotlivá jména možných ministrů komentovat. „Ta vláda je díkybohu politická, legitimní, vychází z poslanecké sněmovny,“ konstatuje však. Také on doufá, že prezident Zeman nebude vznik vlády komplikovat.

„Já bych si přál, aby prezident jednal co nejrychleji, protože tady už několik měsíců máme vládu, která nemá důvěru sněmovny. Pokud se to bude protahovat další měsíce, můžeme se divit, co všechno se tady utratilo,“ říká Gazdík a dodává:

„V případě, že by došlo k překročení ústavních pravomocí, je na místě kompetenční žaloba. My budeme do roztrhání těla hájit parlamentní demokracii, protože Česká republika je parlamentní demokracií a ne poloprezidentským systémem.“

Kandidáti na ministry
autoři: jac , mak , kap
Spustit audio