Kniha ,...to jsou těžké vzpomínky‘ unikátním způsobem mapuje paměti přeživších romského holokaustu

28. listopad 2023

Ředitelka brněnského Muzea romské kultury Jana Horváthová získala na konferenci mezinárodního sdružení Gypsy Lore Society ocenění od odborné poroty za publikaci …to jsou těžké vzpomínky. Komise v brazilském Sao Paulu ohodnotila nejen práci, ale i samotné téma.

Ukázka z publikace ...to jsou těžké vzpomínky

„Kniha přináší tematicky rozdělené vzpomínky pamětníků, Romů a Sintů, ma dobu před 2. světovou válkou a na dobu Protektorátu. Samozřejmě jde o vzpomínky přeživších, proto jde o pozitivnější výpovědi. Ostatní svědectví vydat nemohli.”

Tak popisuje vítěznou knihu její autorka Jana Horváthová. Ve zmiňované meziválečné a protektorátní době neměli Romové jednoduché postavení.

„Romové nebyli společností považováni za rovnoprávné obyvatele, naopak byli velmi diskriminováni. Docházelo k jejich odsouvání do protektorátních koncentračních táborů v Letech a v Hodoníně a poté do vyhlazovacího tábora Auschwitz II Birkenau.”

Ukázka z publikace ...to jsou těžké vzpomínky

„Komentáře v dobovém tisku zněly například ¨Konečně rušení cikánovu! Udělá se pořádek s metlou venkova!¨ Tedy postavení Romů bylo velmi špatné.”

Kniha dohromady mapuje 70 příběhů, např. život Boženy Jochové. Osmileté romské děvčátko bylo s celou rodinou uvězněno v protektorátním táboře v Hodoníně u Kunštátu. 

„Vlivem otřesných podmínek, které v obou táborech panovaly (v Hodoníně u Kunštátu a v Letech u Písku, pozn. redakce), postupně celá rodina zahynula a Božena tam zůstala sama. V den, kdy probíhala selekce vězňů - tedy za štěkání psů, nahánění vězňů dozorci do nákladních aut - byla velmi vystrašená, a protože už byla sama, schovala se za jeden z už opuštěných baráků. Když transporty odjely, našla ji tam mladá dívka, odvedla ji za svou rodinou do Olešnice a zachránili ji.”

Ukázka z publikace ...to jsou těžké vzpomínky

Vítězná publikace je součástí trilogie:

Ukázka z publikace ...to jsou těžké vzpomínky

„První díl vznikl v roce 2002. Šlo o film na téma holokaust Romů s Sintů s názvem To jsou těžké vzpomínky. Druhý díl bylo hudební CD z roku 2013 s písněmi Romů, které se k tématu váží. A konečně v roce 2021 kniha.”

Z trilogie se neplánovaně stane tetralogie. Na více než 800 stránkovou knihu bude navazovat ještě jedna další. 

„Druhý svazek obsáhne dokončení příběhů romských vězňů, kteří přežili internaci na území protektorátu a byli nuceně odesláni do vyhlazovacího tábora Auschwitz II - Birkenau.”

Ukázka z publikace ...to jsou těžké vzpomínky

O druhý svazek se ale tentokrát postará historička Anna Míšková, která s Muzeem romské kultury spolupracuje. Jana Horváthová se totiž chce plně věnovat své práci ředitelky muzea. Lidé si ale mohou přečíst některou z jejích starších knih.

„Publikovala jsem například Poklad Romů. Tajemství romského šperku.”

Mimo to spolupracovala například na knize Amendar. Ta byla v roce 2018 vítězem ceny Gloria Musaealis v kategorii Muzejní publikace.

Kniha s názvem …to jsou těžké vzpomínky přináší úryvky vzpomínek pamětníků z původních skupin českých a moravských Romů a Sintů na dobu předválečnou a dobu protektorátu. Publikace je prvním svazkem plánovaného dvousvazkového díla, který z výpovědí přeživších skládá obraz počátků pozdější genocidy. Kniha se omezuje jen na území Protektorátu Čechy a Morava, zejména na věznění v tzv. cikánských táborech v Letech u Písku a Hodoníně u Kunštátu. Plánovaný druhý svazek dokončí téma genocidy Romů a Sintů zejména v koncentračním a vyhlazovacím táboře Auschwitz II-Birkenau, ale i na dalších místech.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.