Knedlíky s borůvkama z Českodubska
Nejen zahrádka či políčko měly velký význam v kuchyních našich babiček. Řadu surovin jim poskytoval také les. Zvláště v létě to nebyly jen houby, ale také borůvky. Jak se s nimi nakládalo na venkově, nám prozradí sběratelka receptů a výborná kuchařka Vladimíra Jakouběová, se kterou natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
- 1 hrnek vody
- 3 dkg čerstvého droždí
- 70 dkg hrubé mouky
- sůl
- 2 vejce
- borůvky
- tvaroh
- moučkový cukr
- máslo
Do misky nalijeme vlažnou vodu a rozdrobíme do ní droždí. Zasypeme částí mouky, osolíme, přidáme celá vejce a vařečkou vymícháme spíše řidší těsto, mouku přidáváme podle potřeby. Těsto necháme nakynout a pak z něho lžící odkrajujeme přibližně stejně velké kousky. Každý kousek zploštíme, položíme na něj lžičku borůvek a zabalíme. Knedlíky vaříme v páře 7-10 minut. Jakmile nadzvedneme pokličku, rychle každý knedlík propíchneme vidličkou, aby z něj unikla pára.
Na talíři knedlíky posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.