Klaus s Nečasem mluvili v Lánech i o zahraničních cestách

3. leden 2011

Prezident republiky Václav Klaus se dnes sešel v Lánech s premiérem Petrem Nečasem. Na tradičním novoročním obědě nechyběly ani manželky obou státníků.

„Setkání mělo samozřejmě částečně i pracovní charakter. Bavili jsme se o aktuální politické situaci, o některých krocích, které chce vláda prosadit v letošním roce, a o koordinaci zahraničně-politických cest, neboť považujeme jednotné vystupování navenek za velmi důležitý moment zahraniční politiky,“ přiblížil Nečas.

Klaus také odmítl, že by na předvánoční schůzce na hradě se zástupci vládní koalice uzavřeli tajnou dohodu o spolupráci. „Žádná dohoda tam uzavřena nebyla. Vůbec ne na papíře, ale ani bez papíru. Nedomlouvali jsme se ani o žádných jménech, ani o tom, že by prezident měl dostat větší podíl na rozhodování o zahraniční politice státu,“ řekl Klaus.

Premiér Petr Nečas slova prezidenta nekomentoval. Podle něj je teď aktuálním tématem obsazení křesla ministra životního prostředí. O jeho šéfovi chce mít jasno co nejdřív.

Prezident Václav Klaus s manželkou Livií přivítal na obědě v Lánech předsedu vlády Petra Nečase a jeho manželku Radku.

Prezident Klaus pak mimo jiné zmínil, že vládu podpořil už ve svém novoročním projevu. „Vyjádřil jsem důvěru, že vláda se pustí do věcí nezbytně potřebných pro naši zemi. Vyjádřil jsem naději, že bude udržovat svou vnitřní soudržnost,“ podotkl Klaus.

Celé setkání, tedy i s rozhovory trvalo zhruba dvě hodiny. Samotný oběd pak měl čtyři chody a tvořila ho česká kuchyně. Šunková rolka, hovězí vývar, jelení kýta a zmrzlinový pohár.

Další hosté, konkrétně předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová a předseda Senátu Milan Štěch, se na oběd do Lán vypraví v úterý.

Komentátor: Vliv Klause na českou politiku roste

Komentátor Radiožurnálu Petr Nováček si myslí, že bez ohledu na to, zda při předvánoční schůzce na Hradě byla či nebyla uzavřena tajná dohoda, vliv prezidenta v české politice se zvyšuje.

„Podle toho, co zaznělo 21. prosince, tak jsem měl ten jasný dojem, že ano, a mám ho i nadále. Z jednoduchého důvodu. Vnitrokoaliční vztahy nejsou nikdy idylické a v této vládě to platí opět. To prosím není poprvé, co prezident republiky, když něco takového registruje, tak se snaží do té debaty vstoupit a ty strany usměrnit; to dělal zrovna tak prezident Václav Havel.“

„To, že to udělal prezident Klaus 21. prosince, bych mu vůbec nevyčítal, protože je to nejvyšší ústavní činitel, on tu vládu jmenoval a má za ni svým způsobem i odpovědnost. Jiná věc je ta formální stránka,“ uvedl Nováček ve Stalo se dnes a dodal:

„Že premiér Nečas není pevný v kramflecích ani v ODS a že je tísněn zejména TOP 09, to je taky známá věc. A proto si myslím, že automaticky potřebuje sem tam pomoc prezidentovu. To ovšem na druhé straně vytváří situaci, že si i v ODS někteří začnou klást otázku, zda-li je Petr Nečas tím pravým mužem. Bude to velmi citlivá balance a uvidíme, jak se věci vyvinou.“

autoři: vav , rap , mta , ak
Spustit audio