Klatovské katakomby mění expozici, mumie tam ale zůstanou

6. březen 2018

Nová expozice věnovaná barokní hudbě nebo trojrozměrná projekce. To jsou novinky, které už na letošní rok připravují provozovatelé Klatovských katakomb.

Expozice Klatovských katakomb se změní. Spolek Klatovské katakomby připravuje hned několik novinek. Bezmála čtyřicítka mumií ale na svých místech zůstane, změny se jich nijak nedotknou. Expozice katakomb představuje kromě mumifikovaných těl také barokní Klatovy, tedy dobu, ve které byl kostel a katakomby postaveny. Zmiňuje i jezuity, kteří tyto dnes už památky vybudovali. A právě v této oblasti čeká návštěvníky změna.

Jezuitský kostel v Klatovech zahájil rozsáhlou rekonstrukci

Jezuitský kostel Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce v Klatovech se dočká opravy. Rozsáhlá rekonstrukce bude stát přes 100 milionů korun, církev na ni získala dotaci EU. Na snímku je farář Jaroslav Hůlle v sakristii.

Potrvá dva roky a náklady na opravy se odhadují na víc než 100 milionů korun. 90 procent této částky pokryje evropská dotace.

První novinkou v expozici klatovských katakomb bude vznik zcela nové expozice věnované barokní hudbě. Představí skladatele a hudební styl této doby, nástroje, na které se hrálo a návštěvníci tam budou mít možnost pustit si i ukázky barokní hudby. Ty nahraje místní Kolegium pro duchovní hudbu. Podle provozovatelů katakomb je zajímavostí, že v některých případech to budou dokonce i skladby autorů, kteří v době jezuitů v Klatovech působili, případně skladby, které se tady v té době uváděly. Návštěvníci si tak budou moci vychutnat barokní hudbu přímo v jedné z těch krypt a právě spojení místa a hudby má být pro veřejnost nevšední zážitek.

Návštěvníkům katakomb se mají otevřít i dosud nepřístupné prostory

Vznik nové expozice ale není jedinou novinkou v katakombách. Další změny se týkají hlavně modernizace multimediálních prvků. Například hned za vstupem je v současnosti velká obrazovka, kde mohou lidé vidět různé filmy a dokumenty o historii Klatov a scénky ze života jezuitů. Právě tuto obrazovku ovšem nahradí velké plátno. Bude kopírovat tvar klenby, čímž se pro diváky jakoby rozpohybuje celá stěna. Další novinkou pak bude jakási trojrozměrná projekce. Zatím ovšem provozovatelé katakomb nezveřejnili, co přesně to bude. Naopak už je ale zcela jisté, že se zpřístupní některé další prostory, kam teď není možné vstoupit. Všechny změny a úpravy katakomb vyjdou na zhruba tři miliony korun.

Úpravy klatovských katakomb a expozice ale provozní dobu této památky nijak výrazně neovlivní. Všechny výše uvedené změny se budou dělat až po letní sezoně. Podle provozovatelů jsou to navíc práce, které nevyžadují mnoho času. Pokud se tedy katakomby uzavřou, bude to až na podzim a jen na velmi krátkou dobu. Klatovské katakomby jsou přístupné každý den.

autoři: en , sch
Spustit audio

Související