Kickboxer Jakub z Jablonce má za sebou úspěchy, teď sní o triumfu na mistrovství světa

27. únor 2019 13:16

Kickbox je sport tvrdých chlapů. Tak alespoň může vypadat při pohledu z hlediště. Jenže i ti, co svádí líté boje mezi provazy, jsou docela obyčejní lidé. A věnují se profesím, které by k nim možná nikdo nehádal. Takový je i devatenáctiletý reprezentant jabloneckého klubu Iron Fighters Jakub Bakeš.

„Všechno je v hlavě. Když sport milujete a chcete ho dělat, podstoupíte to.“

„Je mi devatenáct, jsem student Technické univerzity v Liberci – obor všeobecná sestra, vystudoval jsem střední zdravotní školu,“ prozradil o sobě velký talent nejen jabloneckého, ale i českého kickboxu Jakub Bakeš. Praxi v nemocnici má za sebou. Zvládat propojení se sportem ovšem časově nebylo vůbec jednoduché. „Když jsem měl praxi, vstával jsem ve 3:30 na trénink, odtrénoval jsem, pak jsem šel na sedm hodin do nemocnice starat se o lidi a pak znovu na trénink,“ popisuje mladý sportovec. „Všechno je v hlavě. Když sport milujete a chcete ho dělat, podstoupíte to.“

Právě ke kickboxu, kde jsou povoleny údery rukama i nohama ho vlastně nasměrovalo už dětství. „Měl jsem těžký dětství, byl jsem malej, tlustej a dostával jsem za uši, tak jsem se chtěl naučit bránit. Učaroval mi kickbox, od té doby se neperu, přišla síla ducha.“ Ve stejném místě bydlí dodnes. Mezi ostatními si získal respekt. A je rád za školu, kterou tam prošel. Naučil se pokoře.

Kickboxu se začal naplno věnovat ve dvanácti letech. O půl roku později zvládl první zápas. „To, čeho si nejvíc vážím – že jsem v reprezentaci a jezdím na turnaje.“ Velkými úspěchy si možná na sebe ušil pomyslný bič. Dobré výsledky a hlavně výhry od něj fanoušci čím dál víc očekávají. „Čím víc jste úspěšní, pod tím větším tlakem jste, lidi od vás víc očekávají,“ dodává Bakeš.

A sportovní plány v devatenácti letech? Poslechněte si přiloženou reportáž, ve které Jakub Bakeš prozrazuje své sportovní cíle.

autor: Pavel Petr

Související