Ke stavbě stačily dva roky. Vila Julia Langra ve Svitavách patří k nejkrásnějším domům našeho kraje

16. prosinec 2023

Langrova vila byla kdysi reprezentativním soukromým sídlem, desítky let už slouží veřejnosti. Po jejích schodech lidé stoupají s obdivem. Interiér domu je skutečně výjimečný.

Svitavská radnice pokračuje s opravami a restaurováním interiérů Langrovy vily. O překvapení nebyla v posledních letech rozhodně nouze. Pod nánosy omítky odborníci našli mramorovou pamětní desku, původní zlatou výmalbu a na klenbě venkovní terasy objevili půvabné malby vlaštovek.

Vstupní schodiště Langrovy vily

Už vstup po monumentálním schodišti je zážitkem. Řada prvků v interiéru působí velmi honosně. Pravdou ale je, že na některých místech na první pohled nepoznáte, že mramor je jen iluzivní malbou, kamenné sloupy jsou vlastně kašírované dřevo a „dřevěný“ strop v jednom ze sálů je malovaný. Každopádně dům, který připomíná malý zámek, je plný zajímavostí i důmyslných technologií. Třeba přímo jeho půdou v otevřených dřevěných žlabech protéká dešťová voda. Jak fungují a kde ve vile najdete původní, dnes zakonzervovanou koupelnu? Poslechněte si audio a průvodní slovo starosty Svitav Davida Šimka.

Dvougenerační sídlo

Vilu si na dnešní Masarykově ulici nechal postavit svitavský podnikatel a majitel dřevozpracujícího závodu Julius Langer. Před tím na tomto místě nechal strhnout statek svého někdejšího obchodního partnera Ignatzia  Tempese, jehož důvěřivosti využil ve svůj prospěch. Luxusní vila vznikala v letech 1890 až 1892.

Projektantem vily pro Julia Langra byl známý architekt pozdního historismu Germano Wanderley (1845-1904). „Byl to rodák z brazilského Pernambuca, který se po studiích v Hamburku a Berlíně usadil v šedesátých letech 19. století jako pedagog nejprve na stavební průmyslové škole v Eckenförde ve Šlesvicku a potom přesídlil do Brna,“ přibližuje Pavel Panoch z Ústavu historických věd Filozofické fakulty Univerzity Pardubice. „Svitavskou rodinnou rezidenci Wanderley koncipoval jako quasi-aristokratické sídlo s příslušenstvím hospodářských stavení, kočárovou garáží, několika skleníky a velkým okrasným parkem.“

Schodiště do prvního patra vily

Na stavbu historizující vily dohlížel projektantův syn, architekt Hugo Wanderley (1871–1904). „Uliční kulisa vily prozrazuje palácový rozvrh, výrazné jsou boční rizality s prokrajovanými nárožími a středovou partii s mělkými balkony završuje pseudobarokní štít,“ přibližuje Pavel Panoch. V suterénu vily je instalovaná základová pamětní deska s datem 1890.

Vlastníkem vily se po smrti otce Julia stal Robert Langer. Ekonomická krize, ale také Robertova záliba v hazardních hrách, vedly ke ztrátě rodinného majetku. Ten v roce 1933 získala svitavská spořitelna a téhož roku objekt pronajala městu. To Langrovu vilu zakoupilo v roce 1942 a veřejnosti zpřístupnilo také její park.

Adventně vyzdobené předsálí kanceláře starosty

Po roce 1945 zůstala Langrova vila dlouho v původním stavu. Na důsledných opravách se pokračovalo až se začátkem devadesátých let. V roce 2004 byly přestavěny někdejší hospodářské a technické budovy. Před dvěma lety si Langrova vila připomněla 130. výročí svého vzniku. Podařilo se zrenovovat vestibul budovy, kde restaurátoři objevili řadu zlatých ornamentů a také pamětní desku věnovanou starostovi Svitav Karlu Lickovi.

Restaurátorské práce teď budou pokračovat v prostorách schodiště a haly. Langrovu vilu si můžete prohlédnout v době úředních hodin, město ve spolupráci s Městským muzeem a galerií ve Svitavách pořádají také speciální prohlídky tohoto objektu.

Spustit audio

Související