Když se smějete, měníte sebe i svět kolem vás. Smíchocviky prvního českého učitele jógy smíchu

13. duben 2018

Český učitel jógy smíchu Petr Vrběcký v živém vysílání radioporadny z nově otevřené Radiokavárny Českého rozhlasu Hradec Králové v Havlíčkově ulici.

Jóga smíchu kombinuje nepodmíněný smích s jógovým dýcháním. Nepodmíněný smích, tedy smích bez důvodu, obchází naše intelektuální procesy, kterými jsme zatíženi a které jsou „brzdou“ přirozeného smíchu.

Smích vyvoláváme kombinacemi cvičení založených na smíchu (smíchocviky) ve skupině, očním kontaktu a hravosti, což po určité době vede k přirozenému smíchu.

Koncept jógy smíchu vychází z vědecky ověřených poznatků, že naše tělo nerozlišuje mezi „předstíraným“ a „skutečným“ smíchem, pokud se rozhodneme dobrovolně se smát. Cvičení bývá zakončeno meditací smíchu a relaxací.

Český učitel jógy smíchu Petr Vrběcký v Radiokavárně

Smích jako základní složka jógy smíchu přináší našemu tělu celkové okysličení, snižuje podíl stresového hormonu, navozuje uvolnění v těle a celkově působí proti stresu a špatné náladě.

Jógu smíchu „vynalezl“ Dr. Madan Kataria, indický lékař, který popsal úzkou souvislost mezi dýcháním a smíchem a v roce 1995 v Anglii založil první Klub smíchu.

Čtěte takéSmíchologie

V České republice se smíchem jako lékem zabývá dr. Karel Nešpor a první učitel jógy smíchu Petr Fridrich, zakladatel Klubu smíchu v Praze a člen Laughter Yoga International.

Když se smějeme, dáváme zabrat celému tělu. Smíchem posilujeme víc než 17 svalů v obličeji - oční víčka, rty, svaly na lícních kostech a na krku, což je skvělá masáž pro naši pleť, a dalších 80 svalů trupu. Posílíme jím i břišní svaly a bránici. Radši se bavte s přáteli, než se potit v tělocvičně! Smích je stejně dobrý jako jogging.

Lada Klokočníková a český učitel jógy smíchu Petr Vrběcký

autoři: Milan Baják , KLO
Spustit audio

Související