Když mi bylo v životě úzko, tak jsem se upínal k rozhlasu, vyznává se herec Igor Bareš

13. říjen 2022

Je prezidentem festivalu Prix Bohemia Radio a je to prý velká odpovědnost. „Rozhlas zastává obrovskou úlohu v záplavě vizuálních plevelů, které se na nás hrnou. Zachovává si úroveň a udržuje intelektuální standard,“ soudí herec. Kolik let věnoval seriálu Toulky českou minulostí? Čemu říká funerální turistika? Co dostal od kolegy Otakara Brouska? Má strach vstoupit na jeviště? Na co by pozval?

„Jsem následovníkem bývalé prezidentky Hany Maciuchové, které jsem si velmi vážil. Kdybych udělal jen polovinu toho, co ona, řekl bych si – žil jsem správně,“ poznamenává ke svému prezidentství.

S rozhlasovou prací se Igor Bareš setkal dávno a prošel školou vynikajících režisérů. „S rozhlasem jsem spojený 33 let. Když mi bylo v životě úzko, tak jsem se k rozhlasu upínal. Vždycky mě práce u mikrofonu zklidnila, potěšila a byla to práce smysluplná."

Jsem vděčný, že se mi občas v rámci rozhlasu nebo audioknih podařilo prosadit něco, co mě zajímá, třeba českou nebo ruskou klasiku. Myslím, že audiorovina je obohacující. Zatímco film dává recept, jak se na to dívat, je lepší dostat první impuls a udělat si to podle svého,“ uzavírá herec v pořadu Blízká setkání z Olomouce.

autoři: Dalibor Gondík , eh
Spustit audio

Související