Kde hledat informace o AIDS

30. listopad 2001
iŽurnál

Z vysílání Radiožurnálu už určitě víte, že v 1. prosince si svět připomíná Den boje proti AIDS. My si ho připomene také, a to tím, že se podíváme, kde se dají na českém internetu najít informace o AIDS a HIV. Nejdříve se ale ohlédneme za výsledky prvních pár týdnů Bílé pastelky.

Český rozhlas a jeho Nadační fond před pár týdny rozjeli akci jménem Bílá pastelka, která má sehnat peníze na speciální výukové programy pro nevidomé a těžce zrakově postižené. Učí se v nich zvládat samostatnou chůzi se slepeckou holí, číst slepecké písmo a jiné speciální dovednosti, které jim napomáhají přiblížit se normálnímu životu.

Akce má i svou internetovou část - na adrese bilapastelka.centrum.cz můžete nejen přispět na konto, ale také poslat elektronickou pohlednici, přispět virtuální měnou anebo kredity na častější zobrazování reklamního banneru. Prvních pár týdnů Bílé pastelky jsme bilancovala s Martinou Kaderkovou, ředitelkou Nadačního fondu Českého rozhlasu.

V sobotu si přípomínáme i ve vysílání Českého rozhlasu Světový den boje proti AIDS. Připomene si ho také iŽurnál tím, že se rozhlédneme po webech, které informace o této nemoci nabízejí.

Pokud je budete hledat, pak vás jako první napadne doména aids.cz . Ta byla velmi dlouho neobsazená - nyní je na ní informační server. A není špatný, jen není poznat, kdo za ním vlastně stojí. Celkem přehledně, i když velmi stručně, je na ní popsáno všechno o viru, nemoci, ochraně před ní a také její historii.

O doménu AIDS.cz měl zájem i Státní zdravotnický ústav pro své stránky Národního programu boje proti AIDS. Nakonec se ale musel spokojit s doménou aids-hiv.cz . O národní program se stará Jaroslav Jedlička, kterého jsem se ptala, pro koho jsou jejich stránky určeny.

Stránky fungují asi tři roky, jsou pravidelně aktualizovány, dávají tam aktuální data o výskytu HIV a AIDS v Česku i ve světě anebo také deklaraci závazků v oblasti HIV/AIDS, dokument Spojených národů.

Jaroslav Jedlička mi také doporučil podívat se na stránky německého boje proti AIDS. Ty by prý nejraději pro české prostředí okopíroval. Mají adresu www.machsmit.de a můžete si na ní kromě poučení v oblasti bezpečného sexu nebo o německém dni boje proti AIDS také zahrát logické hry anebo vyhrát pohledici. Dají se tu posílat elektronické pohlednice s logy proti AIDS a další.

A když jsme u těch cizojazyčných serverů, pak se zkuste podívat na www.aids.org - jsou tam k dispozici fakta o lécích pro nemocné AIDS. Je tam i obrovský online archiv léků na AIDS. Pokud by vás zajímalo, které neziskové organizace na celém světě působí na tomto poli, zajděte na www.hiv.org .

Informace o AIDS se samozřejmě dají nalézt i jinde. Velmi kvalitní alternativou státního zdravotnického ústavu je stránka aids.alms.cz .

Je to server Nadace pro život, který pro ni zpracovává firma ALMS - proto ta doména. Server je i pro laiky - pro každého, kdo cítí potřebu sehnat dané informace. Najde se tu něco už pro děti ve školním věku, stejně tak i pro učitele.

Server vznikl v roce 1998 a jeho základem a dnes hlavně chloubou je Montaignierova publikace AIDS, fakta naděje. Ta kniha je také na serveru ke stažení. Zajímavý by mohl být i testu znalostí o HIV a AIDS, který je převzatý z peer programu 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Samozřejmě tam jsou i doprovodné texty jako reportáže z výstav Najdeme tam také statistické údaje - statistiku nakažených a nemocných z ČR i ze světa. Já bych chtěla upozornit na statistiku Vývoj epidemie k roku 2001, která je zpracována podle údajů OSN.

Jednou z praktičtějších částí všech informačních serverů jsou dotazy- v tomto případě se jedná o odpovědnu. Jaké dotazy přicházejí?

Na závěr povídání o stránkách o AIDS bychom si měli říct hlavní adresu boje proti AIDS - www.unaids.org . To jsou stránky organizace proti AIDS Spojených národů.

Dnešní tip na web je kouzelný - je jím totiž server www.kouzlaacary.cz . Teprve na něm pochopíte, jak drahá některá kouzla jsou. Trik vám totiž prozradí jen tom případě, že za něj zaplatíte. Ale základní popis si můžete přečíst i zadarmo :-)) Zdarma je i seznam a popis osobností české i světové magie a odborný magický slovník.

Je čas položit soutěžní otázku pro tento týden. Abyste od nás získali knížku o počítačích nebo internetu od nakladatelství Computer Press , měli byste nám napsat, co znamená zkratka nemoci AIDS. Své odpovědi můžete posílat na e-mailovou adresu pořadu izurnal@cro.cz . Na ní také uvítáme vaše připomínky a náměty k pořadu.

Příští téma: hudební magazíny

autor: ark
Spustit audio