Každý si tvoříme svou životní cestu, říká Denisa Tišerová, dcera slavného romského boxera

29. leden 2020

I když se od dětství setkávala s předsudky, stala se Denisa Tišerová úspěšnou projektovou manažerkou. Pracuje jako moderátorka, redaktorka a organizátorka koncertů.

Pro Denisu Tišerovou jsou její rodiče velkým vzorem:

Pocházím ze smíšeného manželství. Táta je z muzikantské romské rodiny a máma je z majority, ze Slovenska.

Na základní školu jste chodila na Praze 3 na Žižkově. Cítila jste někdy nějaké předsudky vůči vám?

Bohužel ano. Setkala jsem se s tím několikrát, ne jenom na základní škole, ale i na gymnáziu. Začalo se to lámat asi až na vysoké, kde lidi teprve uměli ocenit, že jsem vůbec došla takhle daleko a že mám zájem mít titul.”

Jak jste předsudky na základní škole řešila?

Když jste dítě, neuvědomujete si svou jinakost. Narazíte na ni až když máte reakci od ostatních. Takže ze začátku jsem to moc nechápala.”

Doma jste o tom s rodiči nemluvila?

Až když problémy vygradovaly. Zrovna na základní škole měla jedna učitelka opravdu neprofesionální přístup a máma musela zasahovat.”

Můžete prozradit, čeho se to týkalo?

Různých narážek na můj původ.”

Vy jste byla jediná Romka ve třídě?

Ano, jediná.”

Jak budete jednou vlastním dětem vysvětlovat situace, ve kterých přijdou do kontaktu s negativním přístupem, s předsudky?

Pokusím se jim vysvětlit, že svět je vícebarevný a že absolutně nezáleží na barvě kůže, ale na hodnotách a chování jedince. Řeknu jim, aby si z to nedělaly hlavu a zařídily si svůj život, protože každý si tvoříme svou životní cestu a osud.”

Umíte se bránit?

Myslím si, že ano. Jsem trochu temperamentní, zřejmě po tatínkovi, ale nesnažím se oplácet negativní reakce, nejsem agresivní. Spíš se snažím normálně ptát proč?“

Ptám se záměrně, protože váš tatínek je boxer a pomáhá dětem tím, že je stahuje z ulice a vytváří pro ně takové podmínky, aby se nedostaly například k drogám.

To je jeho celoživotní cesta. On boxu věnoval opravdu celý život. Na boxu je hrozně fajn, že se tam mísí různé národnosti a různé věkové kategorie a opravdu to funguje. Lidé se tam poznají, odhodí předsudky a je to přátelské prostředí.”

Deniso, vy jste si prošla různými pracovními pozicemi a teď jste projektová manažerka v jedné mediální firmě. Jsou lidé překvapeni, když na jednání přijde mladá sympatická Romka?

Ne, v žádném případě ne. Ale setkala jsem se na jednom pracovním pohovoru hned po vysoké škole s narážkami na národnost a kolik mám sourozenců, co dělají moji rodiče, atd. Vůbec to nebylo nic příjemného.”

Deniso, vy v současné době připravujete zajímavý třídenní festival. Můžete nám ho trošku přiblížit?

Momentálně se připravuje velký třídenní festival s názvem Comic-Con Prague 2020, který se koná od 7. do 9. února. Jde o první ročním, proto je to pro nás velká výzva. Festival je věnovaný komiksům, hrám, filmům, knihám a má opravdu zajímavý program.”

Spustit audio