Každé jaro vyrážejí novodobí hledači pokladů na staré pohřebiště ve Vojenicích na Rychnovsku

15. březen 2019 10:23

Nedaleko rozhledny ve Vojenicích na Rychnovsku se každoročně schází parta hledačů pokladů. Pod dnešní ornou půdou a částí lesa je totiž staré pohřebiště. Jeho rozsah je ale mnohem větší, podle geofyzikálního průzkumu se pohřebiště staré přibližně 3000 let nachází na ploše několika hektarů. 

Půda podle odborníků přes zimu pracuje, navíc je obhospodařována zemědělci, proto je stále naděje na objevení nových předmětů poměrně velká.

Hradečtí archeologové hlásí unikátní objev středověké hráze i sídliště ze starší doby železné

Pohled na konstrukci pozdně středověké rybniční výpusti nalezené v Písku u Chlumce nad Cidlinou

Pozůstatky konstrukce hráze pozdně středověkého rybníka i s výpustí nebo přepadem objevili archeologové v Písku u Chlumce nad Cidlinou. Takový typ památky nemá co do rozsahu a stavu dochování ve východočeské archeologii obdoby, řekl Českému rozhlasu Hradec Králové vedoucí archeologického oddělení hradeckého Muzea východních Čech Miroslav Novák. 

Václav Kalenda prochází s detektorem kovů pole, bývalé pohřebiště. A našel nějaký kousek plíšku.
„Je to jen staré hliníkové víčko, takže žádná významná historie. Ale i tohle patří k tomu hledání. Člověk musí nejdřív najít nepořádek a potom možná najde i něco zajímavého."

Ve druhé polovině minulého století bylo u Vojenic na Rychnovsku objeveno rozsáhlé pohřebiště kultury popelnicových polí.

Až do roku 2013 se ale podle archeoložky Martiny Bekové na místě nic zvláštního nenašlo.
„Zásadní zlomový okamžik nastal, když se těm, co tady obhospodařovali půdu, rozbilo orební zařízení a oni naprosto zásadním způsobem pronikli hluboko do podloží. A tehdy za mnou přišli mí spolupracovníci, že tady sbírají nejen bronzy, ale i spálené lidské kosti, střepy, všechno."

Nedaleko rozhledny ve Vojenicích na Rychnovsku se každoročně schází parta hledačů pokladů

Jedním z hledačů, který byl účastníkem přímo této události, je Petr Dušek. Spolu s dalšími kamarády se na pohřebiště každoročně vrací a provádí pravidelné kontroly.
„Průběžně kontrolujeme lokality o kterých víme, že tam něco bylo. Vracíme se tam, jestli nebylo vyoráno něco dalšího."

Co všechno se dá vyčíst z jedné kamnářské středověké kachle? Podle archeologů celý příběh

Archeoložka Martina Beková a ředitel Muzea a galerie Orlických hor Tomáš Zelenka

Kdyby nás zavolali dřív, dochovalo by se víc předmětů a celý nález by měl daleko větší hodnotu. Takovou větu pronesla archeoložka Martina Beková hned v úvodu setkání s reportérkou Janou Házovou nad předměty z období středověku, které našli dělníci v centru Vamberka. 

Právě novodobí hledači pokladů s detektory kovů výzmamně pomáhají s archeologickými nálezy.

Platí to samozřejmě jen v případě, že jsou správně poučeni a spolupracují s odborníky. Takových si Martina Beková velmi váží a jejich pomoc vítá.

„Může to být spolupráce, která je přínosem pro obě dvě strany. Archeolog se dozví o regionu spoustu nových informací, pokud narazí na zapálené hledače, kteří jsou ochotni spolupracovat. A také se z těch hledačů mohou stávat zachránci. Protože, pokud postupují správným způsobem, nálezy zaměřují a s archeologem konzultují, tak jsou úplně úžasnou pomocnou silou."

Na letošní kontrole pohřebiště hledači kromě několika keramických střepů nenašli nic mimořádného.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související