Karlovy Vary patřily před 40 lety mezi města, kde začali mladí lidé objevovat kouzlo jízdy na skateboardu

11. červenec 2019 14:00

Tisíce diváků, rachot skateboardů a nadšení závodníci. Tak vypadalo před 40 roky bývalé náměstí Družby v centru Karlových Varů. Skupina mladých lidí z lázeňského města totiž v 70. letech minulého století patřila mezi průkopníky jízdy na skateboardu v tehdejším Československu.

Jeden z prvních velkých závodů nového sportu se na území Československa odehrál v létě roku 1979, právě v centru lázeňského města. Na výjimečné okamžiky dodnes vzpomínají organizátoři závodů i jejich následovníci. „Závody jsem tenkrát pořádal se svými přáteli. Dokonce jsem byl tenkrát jejich ředitelem. Jmenovalo se to Karlovarský pohárek,“ vzpomíná pamětník karlovarských závodů, současný starosta Božího Daru a senátor Jan Horník.

„Disciplíny jsme okoukali z amerického časopisu. Měli jsme skok do výšky, skok do dálky, obří slalom a slalom speciál,“ přibližuje akci Horník. První ročník karlovarského pohárku se tehdy odehrál za velikého zájmu veřejnosti. Možná i díky tomu, že skateboard evokoval svobodu západního světa. Závodům přihlíželo zhruba dva tisíce lidí.

Dokument King Skate připomíná začátky českého skateboardingu

Pro organizátory prý bylo velkým zážitkem i to, že takzvaný kapitalistický sport paradoxně podpořil politicky angažovaný socialistický svaz mládeže. „Pořádali jsme to vedle bývalého OV KSČ, to že nám to vůbec komouši umožnili, bylo naprosto úžasné,“ řekl Horník.

Místo, kde se úspěšné závody konaly, dnes vypadá zcela jinak. Jmenuje se náměstí Milady Horákové. Asfaltovou plochu na něm nahradil park. Studii na jeho lepší využití teď připravuje Kancelář architektury města. 

Skateboarding jako životní styl

V dnešní době je skateboarding označován jako „extrémní sport“, za extrémní byl jistě považován už v minulosti. Ošklivé pády a častá zranění provázely nadšence na kolečkách v 70. letech daleko častěji. Vybavení pro tento sport nebylo na takové úrovni. Skateboard se v totalitním Československu nedal koupit, lidé si ho museli sami vyrobit. Problém byl hlavně s kolečky, protože zde nebyl polyuretan, tak se je snažili vyrábět z hokejových puků, granátů nebo z gumových palic. Přesto tehdejším skejťákům dnešní generace závidí.

Jízdu na prkně s kolečky považuje Radek Formánek, jeden z následovníků skateboardistů z Karlových Varů, za životní styl. Svým způsobem předchůdcům závidí těžké začátky, kdy se scházely větší skupiny: „Party se tenkrát sešly třeba v osmi i deseti lidech, kteří neměli problém si společně zajezdit nebo se naučit něco mezi sebou. Dnes už ta komunita mladých není taková.“

Divoká jízda za svobodou ve filmu

Prvopočátky tohoto sportu mapuje film King Skate. Ukazuje 70. a 80. léta v Československu, kdy se začaly stavět první u-rampy. Ve světové premiéře byl uveden v nesoutěžní části hlavního programu 53. ročníku mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. 

Snímek, v němž tvůrci zpracovali desítky hodin unikátních archivních záběrů dnes kultovní skateboardingové komunity, natočil režisér a spisovatel Šimon Šafránek. Klíčovou součástí filmu jsou archivní záběry a autentické fotografie skateboardingu. 

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio