Karlovarský kraj se po letech přestane bránit proti pokutě za přestavbu nemocnice

Karlovarský kraj se po letech přestane bránit proti pokutě za přestavbu karlovarské nemocnice v letech 2014 a 2015. Sankci přes 19 milionů korun za chybu v zakázce kraj zaplatil a další opravné prostředky by podle hejtmanství neměly smysl.

Projekt centralizace lékařské péče v karlovarské nemocnici začal v roce 2014 a pokračoval i v roce 2015. Celkem šlo o náklady ve výši asi 135 milionů korun. Z toho asi 80 milionů korun získal Karlovarský kraj formou státní dotace.

„Při kontrole poskytovatele dotace bylo označeno, že Karlovarský kraj pochybil při zadávání veřejné zakázky, kterou vymezil příliš široce, a proto 25 procent dotace, tedy 19,2 milionů musel vrátit. Kraj se odvolal proti rozhodnutí, nicméně nebyli jsme úspěšní. A protože nás za to pokutoval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, tak odbor legislativní a právní navrhnul nepokračovat v další obraně,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Dalibor Blažek (Místní).

Příliš širokým vymezením zakázky bylo to, že kraj zadal stavbu nové budovy a její vybavení v jedné zakázce. Podle Blažka ale v té době nepanoval na tento problém jednotný názor. Jiní poskytovatelé dotací zase penalizovali naopak za to, že se zakázky dělily. Protože kraj vypsáním zakázky pověřil soukromou firmu, která tendr administrovala, mohl by škody vymáhat po ní. Jenže společnost ADV Consulting je v likvidaci, a tak zřejmě vymáhání nebude mít příliš velkou šanci na úspěch.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio