Kardinál Vlk: Vystoupení Madonny jsou zesměšňováním křesťanské víry

4. září 2006

Nepřijatelnou urážkou náboženského cítění věřících, zesměšňováním křesťanské víry a zneužíváním křesťanského symbolu kříže jsou podle kardinála Miloslava Vlka vystoupení americké zpěvačky Madonny na její současné světové koncertní sérii Confessions Tour. Madonna se objevuje na scéně rozepjatá na monstrózním kříži s trnovou korunou na hlavě. Zpěvačka během turné vystoupí také poprvé ve své kariéře ve dnech 6. a 7. září před českými diváky v pražské Sazka Areně. Vstupenky na oba koncerty jsou už zcela vyprodány.

K vystoupení zpěvačky Madonny v České republice vydal kardinál Vlk toto prohlášení:

"V příštích dnech se bude v Česku konat megakoncert americké popové zpěvačky, tzv. "Madonny" na jejím turné "Confessions Tour". Kromě toho, že tyto koncerty byly ve světě vždy rychle vyprodány, vyvolávají tato kontroverzní, až skandální vystoupení všude také ostrou kritiku představitelů různých křesťanských církví - v Německu, v Itálii, v Rusku - a mnoha lidí, kteří si váží duchovních hodnot a respektují je... My, křesťané, nehodláme posuzovat uměleckou hodnotu těchto megashow, ale jasně říkáme, že jsou pro nás naprosto nepřijatelná jako urážka náboženského cítění věřících, jako zesměšňování křesťanské víry a jako zneužívání ústředního křesťanského symbolu - kříže. Je velmi pohoršující, že se v dnešní době na pohrdání a urážkách křesťanského vyznání vydělávají obrovské miliony. Je také bolestné, že se k takovému kupčení s křesťanskými hodnotami mlčí. Za pár roků nikdo nebude vědět, kdo je zpěvačka "Madonna", ale pravá Madona bude uctívána dál."

Komentátor sobotních Lidových novin si všímal ohlasu, který vzbudila kritika, již na adresu Madonny kardinál Vlk vyslovil. "Jeho provokace mu vyšla (podobně jako Madonně). Přinutil lidi zaujmout stanovisko. Není-li ovšem ani dnes publiku u nás lhostejné, co kardinál řekne, je to zpráva hlavně pro něho samého. Pokud by se nevysiloval okrajovými polemikami a odvážně šel - jako biblický "provokatér z Nazareta" - do témat zásadních, své posluchače by, zdá se, měl," domnívá se autor.

Madonnino letošní turné provázejí protesty věřících už od prvního koncertu koncem května v Los Angeles, na němž se zpěvačka poprvé nechala "ukřižovat". Tehdy se jako první s pobouřením ozvala anglikánská církev. Z pohledu věřících je kontroverzní už samotný název turné "Confessions", tedy "Zpovědi".

Madonnino Confessions Tour kritizoval také papež Benedikt XVI. V odpovědi na kritiku ho Madonna pozvala na svůj koncert, který proběhl 6. srpna v aréně olympijského stadionu v Římě. Podle mluvčí Madonny Liz Rosenbergové se papež měl na vlastní oči přesvědčit o tom, jak výmluvná, krásná a humánní je idea Madonny, která stojí za provedením písně "Live to tell". Tato píseň je věnována africkým obětem AIDS a právě při ní se Madonna spouští na scénu rozpjatá na obrovském kříži kříži s trnovou korunou na hlavě. Výroba lesklého kříže prý stála deset milionů dolarů a za křížem jsou promítány obrázky afrických sirotků.

Protesty poznamenaly také přípravu plánovaného koncertu Madonny v Moskvě, který se měl původně uskutečnit na moskevském Rudém náměstí; vystoupení se nakonec přesune na stadion v Lužnikách. V Rusku bude Madonna vystupovat poprvé, a to 12. září.

Demonstranti v Moskvě trhají plakát s portrétem Madonny a požadují zrušení jejího koncertu 11. září. Podle nich její turné uráží city věřících.
Spustit audio