Kapela Rolling Stones roztancovala Havanu, přišlo na půl milionu fanoušků

26. březen 2016

Britští Rolling Stones se převalili jako horká láva Havanou. Vůbec první koncert kapely na Kubě přilákal do hlavního města statisíce lidí. K historické atmosféře vystoupení přispělo i to, že se odehrálo jen pár dnů po vůbec první návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy.

Desítky let čekala Kuba na to, až britská kapela Rolling Stones vystoupí v jejich zemi. Včera se tisíce a tisíce lidí dočkaly a šílely nadšením.

Učitelka Angela, která si na koncert pořídila speciální rockový oblek – džínsy a tričko, tak jako muzikanti – je téměř vrstevnicí Micka Jaggera a jeho kolegů.

69letá žena poslouchá Rolling Stones už od konce 60. let, tedy ještě od doby, kdy byla kapela na Kubě na seznamu zakázaných kapitalistických vlivů a její nahrávky prakticky nešlo sehnat.

Angela shrnuje názor tisíců dalších lidí, kteří neváhali čekat na slunci hodiny na začátek koncertu. Show je podle ní splněný sen a zároveň symbol naděje a změny.

22letý bubeník Carlos její slova potvrzuje. I on označuje možnost vidět legendární Rolling Stones, a ještě k tomu zdarma, za pohádkový sen.

Carlos se se svým kamarádem Juanem shodují, že všechny nedávné události - návštěvou Baracka Obamy počínaje a koncertem Rolling Stones konče, jsou pro ně důvodem k naději.

Jak Carlos dodává, přišel čas změny. Je to i poselství, se kterým se ve španělštině k několika stům tisícům lidí obrátil Mick Jagger.

Koncert rockové kapely Rolling Stones v Havaně

Show plná lesklých obleků, flitrů, světel a hlavně prvotřídní hudby, pro níž si skupina přivezla veškerou techniku, trvala víc než dvě hodiny.

Energií nabití sedmdesátníci, kteří odmítají odejít na penzi, což je asi jediná věc, kterou mají společnou s kubánským vedením, poskytli rockovým fanouškům na Kubě po desetiletích bohatou satisfakci, ve kterou mnozí už ani nevěřili. Teď jim, jak říkají, dává naději, že se časy skutečně můžou změnit.

Koncert rockové kapely Rolling Stones v Havaně
autor: lek
Spustit audio