Kanaďané mají chování mistrů světa, ale někdy se jim to může vymstít. I na světovém šampionátu, říká Procházka

23. květen 2023

Na světovém šampionátu v Rize a Tampere jde do tuhého. V závěrečném duelu základní skupiny v přímém souboji o druhé místo čeští hokejisté vyzvou Kanadu a už ve čtvrtek startuje vyřazovací fáze turnaje. Jak vidí šance českého týmu Martin Procházka? Věří v bitvě o postup do čtvrtfinále více Slovákům nebo Lotyšům? Jaká je na mistrovství světa situace ohledně českých brankářů? Líbí se Procházkovi formát světového šampionátu? Poslouchejte přímé přenosy z MS v hokeji.

Martine, může být na mistrovství světa brankář Karel Vejmelka trochu „kyselý“ s ohledem na to, že má za sebou sezonu v NHL a v Rize tolik příležitostí zatím nedostal?

Gólman nejede na šampionát s tím, že by měl být „kyselý“ proto, že tolik nechytá. Trenéři mluví o tom, že mají nějaký plán a myslím si, že proti Kanadě nastoupí Karel Vejmelka a bude připraven i na čtvrtfinále. 

Zaznamenal jsi to, jak čeští hokejisté ve výstroji v Rize cestují autobusem na tréninky?

Jasně. Jinak jsem to zažil taky, když jsme měli tréninkové středisko v Praze Holešovicích a když jsme tam neměli možnost trénovat, tak jsme jezdili na Hvězdu Praha. Oblékli jsme se do výstroje, vzali si brusle do ruky a nastoupili do autobusu. Bylo to fajn, protože když jsme zastavili u tramvajové zastávky, tak na nás lidi koukali, co se to děje. Občas jsme si nasadili helmu a mrkali jsme na spolucestující v jiném vozu. Probíhalo na to hodně průpovídek.

Františku Kuno, jak vypadají cesty na právě probíhajícím šampionátu v Rize?

Cesta netrvá dlouho, navíc všechny týmy mají ještě policejní doprovod. Autobus může být od hlavní haly k tréninkové za deset minut. Je to kousek. Hokejisté ale říkali, že se během cesty dokáží opravdu hodně rozehřát, protože je tady vážně teplo. Občas mi to přijde, jak kdyby hokejisté vylezli ze sauny, protože ve výstroji je teplo. Po příjezdu ale je to zhruba třicet metrů od autobusu na led. Vystoupí z busu, tři metry je to ke dveřím, projdou krátkou chodbou a už skáčou na led tréninkové haly.

Proč se o Kanaďanech říká, že jsou provokatéři?

Je to dané výchovou, protože u nich je dané, že jsou mistři světa. Oni se tak chovají, mají velké sebevědomí. I díky té vlastnosti jsou schopní mistrovství světa vyhrávat. Umí zápasy vyrovnat na poslední chvíli a také otočit. Občas se to ale překlopí do fáze, že to není férové. Pokud se děje něco, na co nejsou zvyklí, tak nejsou schopní to unést. Neumí uznat, že soupeř byl lepší. I když prohrají, tak tvrdí, že nebyli horší.

Nechal jsi se někdy vyvést z míry šťouchnutím, seknutím, hrubším výrazem?

Snažil jsem se Kanaďany moc nevnímat, navíc jsem jim moc nerozuměl. Když něco blekotal, tak jsem dělal, že si ho nevšímám. Když mě pošťuchovali, tak jsem to nechal být, protože bych stejně dostal na „hubu“.

Funguje to v zámoří tak, že když se mluví o českém hokejistovi, tak se všem vybaví dobré pivo?

Ano. I v hokejovém prostředí jsme se proslavili i díky pivu. 

Trenér Jalonen po každé zápasové přípravě vybere jednoho z hráčů, který má motivační proslov před zbytkem týmu. Co si o tom myslíš?

Zajímavá novinka. Nezaznamenal jsem, že by se to dělo u jiných týmů. Jde o chemii v týmu, protože trenéři chtějí určitého hráče zvednout a aby se víc zapojil do týmu. Nepředpokládám, že tam padají velká moudra, ale jde spíše o nabuzení. Asi tam nikdo nevysvětluje taktiku. 

Stíhá Martin Procházka během hokejového šampionátu sledovat i fotbalové dění? Nadchly experta Radiožurnálu Sport nájezdy v podání Kazachstánu a Norska? Atmosféru v českém týmu přiblíží přímo z Rigy reportér František Kuna. Užijte si celou Čistou hru a v 15.20 poslouchejte na naší stanici přímý přenos utkání Česka proti Kanadě. 

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
autoři: David Nyč , rej
Spustit audio

Související