Kainarovo Blues železničního mostu je příjemným pozdravem z debutového alba jihočeské zpěvačky Jany P.S.

24. únor 2024

Nedávno, v lednu, jsem měl tu čest „spolukřtít“ debutové album zpěvačky Jany P.S. podle jedné písničky nazvané Ode zdi ke zdi v českobudějovickém Divadle U Kapličky v rámci lednových Večerů S. Pak následoval koncert Jany P.S. a její kapely.

Tato deska členky kvalitní vokální skupiny Pětník, Jihočešky Jany Perníkové Soukupové vyšla předloni a nepochybně je hodná upozornění na ni. Je příkladem dobrého písničkového výběru, svěžích aranží a zpěvaččina talentu zabalených do vkusného obalu tohoto digipacku také s texty jednotlivých písniček.

A v jeho bookletu Jana kromě jiného připsala tato slova: „V létě 2018 jsem nahlas vyslovila přání, že bych si ráda nadělila ke 40. narozeninám sólovou desku, která by obsahovala srdeční písně z mé dosavadní hudební kariéry.“

Ten, který se jal Janino přání splnit, byl kamarád Karel Vidimský – Cimbura, dobrá duše řady folkových akcí, který se podílel též jednu dobu na organizaci přehlídky Houpací kůň a který už mezi námi, bohužel, není.

Cimbura dal dohromady autorský tým v čele s Dušanem Vainerem a textařem Davidem Konopáčem, ale také s Jardou Hnízdilem a Jiřím Šlupkou Svěrákem. S partou velmi dobrých muzikantů vzniklo ve studiu u Luboše Lauterbacha tucet životaschopných nahrávek v širokém stylovém rozpětí od folku přes blues až k rocku i modernímu šansoniérství.

Jedna písnička z tohoto alba se však ostatním vymyká. Jana P.S. si ji přinesla ze skupiny Pětník. Jde o Blues železničního mostu Josefa Kainara.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související