Jste odposloucháváni?

15. listopad 2001

Zákon povoluje odposlech telefonní linky za určitých okolností, a to ve dvou případech. Buď se souhlasem majitele linky, nebo bez jeho svolení, ovšem pouze tehdy pokud se jedná o stíhání určité osoby pro zvlášť závažný delikt nebo úmyslný trestný čin, k jehož stíhání zavazuje mezinárodní smlouva. Odposlech může provádět policie na základě souhlasu soudce pokud se dá předpokládat, že budou sděleny významné skutečnosti pro trestní řízení.

Stanislav Devátý: Povolení použití zpravodajské techniky musí obsahovat jednak druh techniky která má být použita, a dobu trvání odposlechu, identifikaci osoby, vůči které má být zpravodajská technika použita, telefonní číslo a odůvodnění použití odposlechu.

Říká advokát Stanislav Devátý. Povolení od soudce má ještě jeden zásadní význam. Pouze informace, které byly získány na základě zákonného odposlechu, mohou sloužit jako důkaz v trestním řízení. Může se to zdát divné, ale druhou variantou zákonného odposlechu je souhlas odposlouchávané osoby. Opět ale pouze za podmínky, že jde o podezření ze závažného trestného činu. Dobrovolný odposlech připadá v úvahu například tehdy, pokud někdo telefonnímu účastníkovi vyhrožuje, nebo je vydírán a má tedy sám zájem na dopadení pachatele. Souhlas soudce se nevyžaduje pouze na odposlech telefonu, ale také na získání výpisu o telefonních hovorech, ze kterého policie zjistí, kdy a komu dotyčný volal.

Stanislav Devátý: To znamená pokud budu chtít nějaké výpisy, tak soudce rozhodne o tom, že mám právo výpisy dostat a já společnosti, která má tyto výpisy k dispozici, předám příkaz soudce. Na jeho základě mi telekomunikační společnost musí výpisy vydat.

Bez zákonného důvodu a povolení tedy není možné zjišťovat obsah zpráv určených někomu jinému. To se týká jak telefonů, tak například telegramů nebo i jiných veřejných služeb. Takové jednání je kvalifikováno jako trestný čin porušování tajemství dopravovaných zpráv.

autor: alh
Spustit audio