Jsou na tom lidi ještě hůř nežli já, takže co bych nepomohla, vysvětlila seniorka, proč se zapojila do sbírky potravin

13. listopad 2022 08:26

Sušené mléko, mouku, cukr, těstoviny a další trvanlivé potraviny mohli lidé v sobotu 12. listopadu darovat v celostátní potravinové sbírce. Té se zúčastnily hlavně velké řetězce, kde lidé nakoupené potraviny odevzdávali dobrovolníkům. Naše reportérka natáčela v jedné prodejně potravin v centru Liberce.

„Nejvíc zatím přinášejí takové ty suché potraviny jako nudle, rýži…, ale přinášejí i olej a dětské věci,“ prozradila jedna ze studentek, která za pokladnami vybírala darované zboží. Kromě nezbytností lidé přinášeli třeba i adventní kalednáře. Prý aby dětem, ke kterým nasbírané potraviny doputují, udělali na Vánoce radost.

Potraviny do sbírky darovali převážně lidé středního věku, ale často i mladší ročníky. A nechyběli ani senioři v pokročilém věku. „Mouku, cukr, jeden olej, konzervy. Moc toho není, ale aspoň něco. Jsou tady na tom lidi ještě hůř nežli já, takže co bych nepomohla,“ vysvětlila svou motivaci zapojit se jedna ze seniorek, která na sběrné místo přivezla nakoupené potraviny.

Ne všichni nakupující ale ke sbírce přistupovali takhle štědře, jak vypozorovala dobrovolnice Kristýna, studentka střední odborné školy obchodní na Broumovské v Liberci. „Většina lidí si aktuálně myslí, že potraviny jdou převážně k Ukrajincům, což není pravda. Většina potravin jde pro matky samoživitelky nebo seniory.“

Podle ředitele Potravinové banky v Liberci Josefa Vlčka se prý za poslední dva roky změnilo složení lidí, kteří potravinovou pomoc potřebují. Mezi odběratel potravin z banky přibyli právě zmiňovaní senioři. Celkový součet nashromážděného zboží bude mít liberecká potravinová banka až během neděle 13. listopadu, už v sobotu 12. listopadu odpoledne ale podle Vlčka věděli, že lidé do sbírky věnovali přes 8 tun potravin. 

Do sbírky potravin můžou lidé přispět ještě online nákupem, a to až do 22. listopadu. Instrukce zájemci najdou na stránkách sbirkapotravin.cz.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související