Jsem šťastná, ale na výkon pyšná nejsem, říkala zlatá Špotáková

Česká oštěpařka Barbora Špotáková se stala v Curychu mistryní Evropy. Zlatou medaili vybojovala v páté sérii hodem dlouhým 64,41 metru. Z průběhu závodu a ze svého výkonu ale vůbec nadšená nebyla.

„Jsem spokojená z vítězství, ale radost bych měla, kdybych hodila daleko. Každý závod házím lehounce 66 metrů a teď přijde tohle. Ale jsem ráda, že jsem vyhrála zlato z mistrovství Evropy pro Českou republiku,“ říkala bezprostředně po závodě.

V něm sice hodila v prvním pokusu solidních 62,86 metru, ale pak nabraly její hody sestupnou tendenci.

„Špatná soutěž, vydařil se mi pouze jeden hod. Byl to nejhorší závod v sezoně. Asi jsem šťastná osoba a někdo nahoře mě má rád. Ale pyšná na to, jak jsem házela, nejsem,“ zhodnotila kriticky průběh soutěže světová rekordmanka.

V průběhu oštěpařské soutěže se nemohla trefit do žádného pokusu a její hody měly k ideálu daleko.

„Zkoušela jsem všechno možný, protože to přestalo jít. Před pátým pokusem jsem si řekla, že je to moje poslední Evropa v životě. Vyškrábala jsem síly a hodila alespoň takhle.“

Před tím si šla pro radu za trenérem Janem Železným.

„Zjednodušoval mi to, radil mi, abych hodila rovnou z běhu. Bylo to pro něj šílený. Kluci přede mnou v kvalifikaci taky nic moc. Musel z toho být špatný,“ litovala Špotáková svého kouče a světového rekordmana mezi muži.

Čtěte také

Nakonec jí paradoxně pomohla soupeřka. Srbka Jelačová se v páté sérii dostala do vedení, když poslal oštěp na 64,21 metru.

„Každopádně, jsem jí hned děkovala, že mě vyhecovala. To mi hrozně pomohlo. A ona je fajnová. Říkala, že mi to přeje, že jsem její vzor,“ smála se úřadující mistryně Evropy.

Hned po posledním hodu soutěže pak běžela Špotáková k tribuně, kde seděla česká výprava. Mezi fanoušky nechyběl ani přítel Lukáš s malým synem Jankem.

„Právě kvůli nim jsem musela zabojovat. Byla jsem ráda, že jsou tady. Podporují mě a strašně mi pomáhají. I s malým Janečkem. Bez jejich pomoci bych tady být nemohla,“ uzavřela zlatá medailistka Barbora Špotáková.

autoři: kyk , Vojtěch Bureš
Spustit audio