Jiří Štajner bavil diváky v Bundeslize, teď si užívá fotbalu v Chrastavě

26. duben 2015

Bývalý reprezentant a ještě nedávno ikona Slovanu Liberec Jiří Štajner se po skončení profesionální kariéry baví fotbalem v Chrastavě, která se snaží o postup z krajského přeboru do divize. A start Štajnera, to byla v šestitisícové Chrastavě velká věc.

Už před úvodním výkopem postávaly u zábradlí lemujícího hřiště desítky přihlížejících. Nic, z čeho by se měla Štajnerovi rozklepat kolena, vždyť během angažmá v Hannoveru hrával klidně před padesáti tisíci fanoušky.

A to nebyl jediný rozdíl ve srovnávání dvou fotbalových světů - místo Miroslava Kloseho či Torstena Fringse byli Štajnerovými soupeři hráči Košťálova.

„Nejdůležitější je, že jsme vyhráli, protože to byl těžký soupeř. Dlouho jsme se k nim nemohli dostat, ale nakonec jsme to tam v 87. minutě dotlačili,“ mohl po zápase bilancovat Jiří Štajner, který s kapitánskou páskou na paži přispěl k těsné výhře 2:1.

Gól nedal, ale že by si s míčem přestal rozumět? Ani náhodou! A přestože krajský přebor zřejmě není, jak se říká, pralesní ligou, že Štajner hrával o pár fotbalových pater výš, bylo jasně vidět snad i od stánku s klobásami.

„Bylo ho plné hřiště, i když si ho soupeř hodně všímal. Dokázal bezvadně rozehrát balóny a škoda, že se mu nepovedla gólová tečka,“ říkal trenér Josef Petřík.

„Je skvělej, velký přínos. Nedávno jsem se na něj chodil koukat v lize a teď s ním sedím v kabině. To je úžasný,“ usmíval se nadšený obránce Martin Malý.

I pro soupeře je teď zápas s Chrastavou tak trochu speciální. Obrat o balon Jiřího Štajnera, to musí být něco. Možná i proto, jaký respekt ostatní hráči krajského přeboru k fotbalovému bohémovi mají.

„Možná trošku jo, ale já to tak neberu. Skončil jsem v Německu, sem to mám blízko, je tady dobrý hřiště, dobrá parta kluků i trenér. Kdybych chtěl jít hrát někam za peníze, tak jsem šel jinam,“ říká po návratu na české, ale v tomto případě často drnovité trávníky, Jiří Štajner.

autoři: Vojtěch Bureš , David Nyč
Spustit audio