Jiří Rusnok bude přesvědčovat nerozhodnuté parlamentní strany, aby daly hlas jeho vládě

6. srpen 2013

Jednání před zítřejším hlasováním o důvěře vládě finišují. Premiér Jiří Rusnok dnes bude přemlouvat další poslanecké kluby, aby jeho kabinetu daly svůj hlas.

Největším otazníkem bude sociální demokracie. Strana se totiž v poslední chvíli ve svých názorech rozštěpila.

Zatímco předseda Bohuslav Sobotka a část vedení trvá na tom, že vládu Jiřího Rusnoka nepodpoří a chce nové volby, druhý muž sociální demokracie Michal Hašek prosazuje opak.

A stojí za ním i většina hejtmanů a zástupců krajů. To premiéra Rusnoka vyloženě potěšilo. „Je to pro mě mimo jiné známka toho, že hejtmani jsou mnohem blíže denní realitě života, ve které se nachází 99,9 procenta občanů České republiky,“ uvedl premiér.

Postoj většiny hejtmanů dá Rusnokovi na odpoledním jednání se sociální demokracií do rukou silné trumfy. Jinak ale prý bude používat u všech parlamentních stran stejné argumenty.

„Základní rozhodnutí, o kterém budou poslanci hlasovat, je rozhodnutí mezi překlenovací stabilitou, a pokračující nestabilitou. A do jisté míry i zbytečným chaosem,“ řekl Rusnok.

Chaos podle něj uklidní jeho vláda odborníků. Rozhodně to ale nepřesvědčí ODS a TOP 09. Proti úřednické vládě budou hlasovat jednotně. ODS dokonce povolává do Prahy všechny své poslance. I ty, kteří jsou na dovolené. To je případ Borise Šťastného.

Úřadující šéf strany Martin Kuba nepřipouští, že by někdo z ODS při hlasování chyběl. ODS i TOP 09 stále podporují svůj koaliční projekt a nominaci předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové z ODS na premiérku.

Odhodlání hlasovat proti Rusnokově kabinetu avizuje i strana LIDEM. Otázkou zůstávají Věci veřejné, byť signalizují, že jsou spíše nakloněny hlasovat pro vládu. Očekávají, že premiér vysvětlí programové prohlášení a odpoví třeba na otázku zrušení sKaret nebo na situaci v Lesích ČR. Mluvit chtějí také o dostavbě Temelína.

Rozhodnout by se dnes měli komunisté. „Pana premiéra se budeme především ptát na to, jakým způsobem hodlá vládní prohlášení naplňovat. I v podmínkách, kdyby byly předčasné volby, protože ty jsou pořád naší prioritou,“ naznačil šéf sněmovního klubu KSČM Pavel Kováčik.

Ve hře jsou také nezařazení poslanci. A varianta, že se na středeční hlasování o důvěře vládě nedostaví všichni zákonodárci, což by úřednické vládě nahrálo.

Vláda ČR
autoři: vma , nib , sib
Spustit audio