Jiří Hamza: Sport jde momentálně stranou, hlavní je být solidární vůči Ukrajině

2. březen 2022

Část ukrajinských žen a dětí prchajících před válkou může najít útočiště v Hnanicích na Znojemsku, kde jim poskytne ubytování šéf českého biatlonu Jiří Hamza. Rodiny ukrajinských biatlonistů jsou již na cestě do Čech. „Postaráme se o ně se vším všudy. Zajistíme jim stravování i ubytování, stejně tak v našem areálu v Novém Městě na Moravě nabídneme Ukrajincům tréninkové možnosti. Rodinám sportovcům poskytneme vše co bude potřeba,“ nabízí pomocnou ruku Hamza. 

„V této fázi nemají ruští a běloruští sportovci co dělat na mapě sportovního světa, minimálně do doby dokud se konflikt nevyřeší. Ukrajincům pomůžeme,“ má jasno Hamza.

„Jeden vrcholový sportovec už při obraně Ukrajiny padl. Vím, že biatlonista Dmytro Pidručnyj a jeho sestra jsou nasazeni v Kyjevě. Ti sportovci ještě před deseti dny závodili na olympijských hrách a dnes tam čelí válce,“ připomíná Hamza a dodává:

„Sport teď musí jít stranou, my se o lidi postaráme se vším všudy. Evropa zatím bohužel není schopná nabídnout Ukrajině nic víc než solidaritu, takže musíme alespoň materiálně pomáhat co nejvíce.“

Ačkoliv situace ve světě není příznivá, sport přece jen může být jistým prostředkem k oddechu od těžkých chvil. České biatlonisty čeká od čtvrtka 3. března do neděle 6. března Světový pohár ve finském Kontiolahti. Na programu jsou štafety, sprint a stíhací závody.

Na místě je náš reportér Miroslav Lenc a ze startů českých závodníků tak nabídneme živé vstupy na Radiožurnálu Sport! 

autoři: Jan Pokorný , rej
Spustit audio

Související