Jindřich Šídlo: Přál bych si, abychom byli z hlediska politiky nudná země

23. listopad 2021

„Odvaha cokoliv říkat je v této zemi dost levná. Máme pestrou mediální scénu, která dává prostor komukoliv, kdo umí udělat chytlavý titulek,“ říká novinář, komentátor a autor satirického pořadu Šťastné pondělí Jindřich Šídlo v souvislosti s nedávnou aktivitou zpěváka Daniela Landy, který své příznivce ponoukal k zahlcení mailových schránek hygienických stanic. Jindřicha Šídla pozval do Vizitky Ondřej Cihlář.

Mluví o sobě jako o dítěti listopadu 1989. V médiích pracuje od roku 1992, začal v Českém deníku a přes týdeník Respekt, deníky MF Dnes a Hospodářské noviny a Českou televizi pokračoval až do svého současného působiště, kterým je portál Seznam Zprávy. Jindřich Šídlo tu pracuje jako šéfkomentátor a uvádí také pravidelný satirický pořad Šťastné pondělí.

Jindřich Šídlo a plakát na debatu Plusu v Českých Budějovicích

I ten se musí aklimatizovat v novém politickém prostředí: zatímco satira na téma Miloš Zeman – Andrej Babiš se podle Šídla vymýšlela vcelku dobře, s předsedou ODS a budoucím premiérem Petrem Fialou to bude horší. „Je to zkouška. V kanceláři máme tabuli, na kterou si píšeme vtipy, které nás napadnou,“ konstatuje. Zatímco Andrej Babiš odepisoval i na dotazy z neznámých čísel, Petr Fiala si svůj mediální obraz hlídá a vybírá si, komu poskytne rozhovor. „Když jsme měli stý díl Šťastného pondělí, napadlo mě, že Fialu posadím vedle jeho jmenovce Petra Fialy z kapely Mňága a Žďorp, oba jsou to melancholici z Moravy. Zatímco Fiala z Mňágy souhlasil hned, Fialovi z ODS bylo těžké vysvětlit, že ho to neshazuje, že to z něj naopak dělá člověka. Ale ono je nakonec dobře, že se vracíme k něčemu funkčnímu a nudnému. Přeju si, abychom byli z hlediska politiky nudná země. Ať se střídají dvě vlády a nazdar.“

Ovlivněn Sklepem

Ve Vizitce mluvil také o svých vzorech. Zmínil kvalitu pořadu Na šikmé ploše, který v devadesátých letech uváděl Milan Markovič, a také sílu České sody, která ovšem měla výhodu nízké periodicity.

Čtěte také

„Jestli na mě ale mělo něco doopravdy vliv, bylo to divadlo Sklep. Pražská pětka, to bylo zjevení. V Americe pak všichni komici obdivují Davida Lettermana. A já taky.“ Rád má ale také pořad Last Week Tonight (česky Co týden dal a vzal) s Johnem Oliverem anebo satirické pořady Jona Stewarta. Zahraniční přístupy k satiře jsou ale z mnoha důvodů včetně zázemí nepřenosné. „Když jsem dělal v roce 2018 rozhovor s Johnem Oliverem, říkal mi, že si dává pozor a je maximálně přesný v rešerších. Říkal jsem si, že také pověřím své rešeršisty, jenže pak mi došlo, že žádné nemám,“ usmívá se Šídlo s tím, že pro řadu mladých lidí v USA jsou tyto pořady prvotním zdrojem informací o politice. I proto je důkladná příprava týmu, který pak informace předává v atraktivním satirickém obalu, klíčová.

Spustit audio

Související