Jedno cvaknutí a cesta je hned bezpečnější. Poutejte se i na zadních sedadlech auta

1. říjen 2015

Poutáte se na zadních sedadlech? Používání bezpečnostních pásů u řidičů a spolujezdců vepředu už je dnes samozřejmostí, ale vzadu se na to třeba i z pohodlnosti často zapomíná. Přitom náraz může přijít i zezadu a v takovém případě jsou následky nehody pro nepřipoutané pasažéry na zadních sedadlech často fatální. Důležité je i správné nastavení opěrky hlavy.

Proč a jestli se cestující vzadu nepoutají, jsme se ptali v pražských Kobylisích: „Jsme zvyklý, že se vzadu nepoutám.“
„Používám bezpečnostní pásy, když někoho vezu, říkám ji, aby se připoutali.“
„Já je používám vždycky.“
„Ne, nikdy si je vzadu nedávám.“

Nejvíce ve městech, nejhorší na dálnici

Na silnicích dramaticky vzrostl počet nehod s nárazem do zadní části auta. Nejvážnější jsou střety na dálnicích, naopak nejčastější jsou ve městech. Pavla Večerku nedávno dodávka zezadu nabourala na pražské Jižní spojce.

Čtěte také

„Než jsem se stačil připojit na Jižní spojku, tak na konci stálo neoznačené auto, takže jsem musel prudce zabrzdit a vozidlo, které jelo za mnou, už nestačilo zareagovat a zezadu do mě nabouralo. Nejhorší na tom je, že to člověk vůbec nečeká a najednou přijde rána,“ popisuje nepříjemný zážitek Pavel Večerka.

Zapnuté pásy na zadních sedadlech jsou důležité

Zapnutí pásu za volantem už je samozřejmostí, ale bezpečnost by se podle dopravního experta Roberta Šťastného neměla podceňovat ani na zadních sedadlech. „Mohlo by se zdát, že vzadu nejsou ty pásy důležité, protože první pohyb těla půjde směrem dozadu. Kromě pásů je proto také důležité seřízení opěrky hlavy, tu mají čeští pasažéři málokdy seřízenou správně. I tak ale potom dojde k té druhé fázi – vržení vpřed a tam je důležitý právě bezpečnostní pás.“

Čtěte také

Nehodě se někdy zabránit nedá, i tak může řidič správnou reakcí zmírnit následky nárazu. „První věc je, vyhnout se situaci, kdy budu zmáčknut mezi dva kamióny. Pokud musím stát někde v nepřehledném místě, tak radši zastavit dřív, aby mě ten za mnou spatřil včas. Je také většinou lepší mít zabrzděno, aby bylo poznat, že stojíme,“ upozorňuje Robert Šťastný.

Myslete na to, že použitím pásu na zadních sedadlech chráníte nejen sebe, ale také ostatní členy posádky. Jeden nepřipoutaný spolujezdec na zadním sedadle totiž velmi vážně poraní hlavu a krk toho před sebou. K větší bezpečnosti vám stačí jedno zacvaknutí.

autor: hbc
Spustit audio