Jedna z nejmenších pošt je v obci Radim. Nemá ani 4 metry čtvereční a provozuje ji hostinská

24. říjen 2018 09:24

Na poštu občas určitě potřebuje zajít každý z nás. Poslat dopis, balík, nebo třeba zaplatit složenky. Vezmeme vás do pošty, která nemá ani 4 metry čtvereční a navíc ji provozuje místní hostinská.

Jednu z nejmenších pošt v republice má obec Radim na Jičínsku. Otevřena je tři hodiny denně. Vznikla z bývalé šatny v objektu, kde je také ordinace lékaře a hospoda. A právě provozovatelka hospody se ujala i poštovních služeb.

Odeslat balík nebo zaplatit složenku můžete nově v Suchém Dolu v prodejně potravin

Pošta Partner Boží Dar

V Suchém Dolu začala fungovat pobočka Pošta Partner. Jedná se o alternativu klasické pošty. Vznikla v tamním obchodě s potravinami. Lidem nabízí prakticky stejné služby, jako ta původní, která se ale ve vesnici po dlouhých letech zavřela koncem září. Proč o Poštu Partner obec stála?

Pošta totiž hrozila uzavřením pobočky. Obec ale nechtěla o tyto služby lidi připravit, proto vypsala výběrové řízení na provozovatele pošty.

Monika Pluhařová, nová provozovatelka pošty a současně místní hostinská, popisuje maličký prostor, kde se poštovní úřad nachází: „Je to metr osmdesát na metr sedmdesát. Za přepážku se vejdeme maximálně dvě. Ještě je tu se mnou zatím do konce října paní z centrální pošty, která mne zasvěcuje do programu a provozu."

Jedna z nejmenších pošt je v obci Radim na Jičínsku

O jaké poštovní služby je na vesnici největší zájem? „Lidé nejvíc posílají balíčky, potom nějaké složenky a SIPO. Výběr peněz," vysvětluje Monika Pluhařová.

V 16:30 se dveře pošty v Radimi uzavřou. A otevřou se dveře do hospody. Pro Moniku Pluhařovou začíná další práce.

Jedna z nejmenších pošt je v obci Radim na Jičínsku

To, že poštovní služby zůstaly v obci zachovány, vnímá většina místních občanů velmi pozitivně. Mezi nimi například i Miroslav Říha. „Určitě je to dobře. A je to jistě výhoda. Protože když si vyberete důchod, tak jej můžete hned v hospodě utratit," říká se smíchem.

Podle nezávislé starostky Zdeňky Brixové by obec nebyla sama poštovní služby provozovat. Proto byla ráda, když se Monika Pluhařová přihlásila: „Měla dobrý nápad, že bude provozovat Poštu Partner přímo v hospodě. Dokonce se našly prostory, které tomu vyhovují. Je to tedy maličká místnost, ale je přístupná přímo z parkoviště a má svůj oddělený vchod."

Aby Monika Pluhařová měla také nějaký volný čas, rozhodla se, že postupně do své nové práce zaškolí i dceru.

Spustit audio

Související