Jedete na dovolenou? Před cestou se pořádně vyspěte, při jízdě dělejte přestávky a pijte!

16. červen 2015

To jsou jen základní rady pro řidiče před jízdou na dovolenou. Na silnicích totiž už začal letní provoz. A to i přesto, že do letních prázdnin zbývá ještě pár dnů. Už teď ale řada z nás vyráží na dovolenou - a to právě autem. Abychom v pořádku dorazili do cíle, který může být i stovky kilometrů daleko, měli bychom dodržovat několik základních pravidel. Letní provoz totiž bývá podle dopravních policistů specifický.

„Samozřejmě je to tou délkou cesty, teplota je vysoká, takže řidiči by měli být připraveni na to, že cesta nebude úplně jednoduchá", říká vedoucí dálničního oddělní Policie ČR v Pravech Milan Halbrštát.

Pro něj a jeho policisty už letní sezóna začala.

Čtěte také

Před jízdou na dovolenou by mělo být naše auto ve výborném technickém stavu a rozhodně se také vyplatí mít funkční klimatizaci.

Řidič by měl být stoprocentně odpočinutý

„Během jízdy dodržovat pravidelné přestávky. Doporučuje se každé dvě hodiny, pokud řidič cítí únavu tak i dřív. Samozřejmě myslet také na děti, jelikož ty mohou někdy ve vozidle dělat veliký rozruch, tak je potřeba je nějakým způsobem zabavit."

Důležité je také dodržovat pitný režim.

Milan Halbrštát letos nově řidiče upozorňuje na další věc: "Pokud si letos nechávali dělat pravidelnou technickou kontrolu, tak se občas stává, že technik nesundá starou zelenou známku, která je emisní, protože už se vylepuje jen červená. Tak bych doporučil, aby si majitel vozidla známku odlepil, někteří policisti v zahraničí s tím pak mají problém."

Na dálnici D11 se už Policie ČR soustředí na naše odjezdy na dovolenou

Na dálnici D11 každý den hlídkuje dopravní policista Jan Rozsévač. Podle něj jsou v letních měsících specifické i přestupky: "Zaznamenáváme více řidičů, kteří nemají platnou nebo si nezakoupili dálniční známku. Samozřejmě se na to více zaměřujeme."

I on jasně řidičům doporučuje hlavně to, aby se soustředili: „Doopravdy mít cestu nestudovanou předem. Stává se nám, že řidiči spoléhají na navigace, na telefony. Koukají do toho bezhlavě a ani pořádně nevědí, kam jedou."

Hlavní letní nápor dopravní policisté nejen tady na hradecké dálnici D11 očekávají s koncem školního roku.

autor: ova
Spustit audio