Jaromír Jágr slaví 50! Poslechněte si, jak se z kudrnatého kluka stala hokejová legenda

20. únor 2022

Legenda českého hokeje Jaromír Jágr letos slaví 50. narozeniny. „Džegr“ za svoji dlouhou kariéru, ve které stále pokračuje v rodném Kladně, vyhrál všechno, co mohl – dvakrát se radoval z vítězství Stanleyova poháru, ovládl olympijské hry v Naganu a mistrem světa se stal hned dvakrát. Poslechněte si nový seriál Radiožurnálu Sport k životnímu výročí šedesátosmičky! Uslyšíte ho každý den od 8:20.

„Bylo to asi ve třech letech, kdy mě táta vzal poprvé na veřejné bruslení. Jezdil se mnou první dva roky a od 5 let jsem začal hrát za přípravku. Rodiče mě nikdy nenutili a vždy pro mě našli správnou motivaci, proč jít na trénink,“ vzpomíná na své hokejové začátky legendární hokejista.

Největší hvězdy Pittsburghu okolo Maria Lemiouxe či Jaromíra Jágra

V roce 1990 byl draftován do zámořské NHL jako pátý hráč týmem Pittsburgh Penguins. „Největší problém byla komunikace. Ve škole jsem se učil ruský jazyk a při příchodu do zámoří jsem neuměl anglicky, takže jsem s tím bojoval.“ 

I přes komunikační bariéru válel na ledě a již v 19 letech s Pittsburghem vyhrál nejcennější klubovou trofej. Zároveň se stal nejmladším hráčem, který v historii NHL skóroval ve finále Stanley Cupu.

Výluky v NHL a návrat do Kladna

V roce 1994 se Jaromír Jágr těšil na hru se svými kamarády z dětství i na kladenské fanoušky. Při druhé výluce NHL o 10 let později viditelně změnil styl hry a při návratu se chtěl hokejem především bavit. Třetí návrat do nejvyšší české hokejové soutěže podnikl v roce 2012, kdy si Kladno kvůli slavné šedesátosmičce a zájmu fanoušků na domácí zápasy zamluvilo pražskou O2 arenu.

Jágr navíc s vedením NHL vyřídil povolení pro start nejen kladenským hráčům, ale i dalším českým hvězdám, které během výluky působili v extralize. „Kdybych vědel, že bude Červus se Sobotkou takhle řádit, tak jsem se na ně vykašlal, “ smál se Jágr po porážce se Slavií.

Natrvalo se do extraligy vrátil v roce 2018 a v současné době střídá starty na ledě a na střídačce Rytířů Kladno. Ve svých 50 letech Jágr nekončí a stále hokejem baví.

Poslouchejte seriál Radiožurnálu Sport věnovaný kariéře českého hokejového mága Jaromíra Jágra! Každý den od 8:20 nové příběhy s legendárním hráčem. 

autoři: Radiožurnál Sport , vla
Spustit audio

Související