Jaký byl rok 2017 pro středočeské sportovce?

31. prosinec 2016

Jeden z nejslavnějších středočeských rodáků - Jaromír Jágr v uplynulých dnech přepisoval historii NHL. To samé se dá říci i o hokejistech a fotbalistech Mladé Boleslavi, kteří se za poslední rok postarali o vylepšení renomé svých klubů.

Mladoboleslavští fotbalisté skončili v posledním ligovém ročníku čtvrtí, čímž si zajistili evropské poháry, ale sezonu pak ještě vyšperkovali ziskem druhé trofeje v historii klubu. Ve finále domácího poháru totiž vyhráli nad Jabloncem 2:0 a do pohárové Evropy tak pomohli i Slavii.... „Věděli jsme, že v první řadě pomůžeme sobě,“ říkal Karel Jarolím bývalý trenér sešívaných tou dobou ještě na mladoboleslavské lavičce. Pod jeho vedením ale v Evropské lize Středočeši vypadli hned ve 3. předkole, když nestačili makedonskou Škendijí Tetovo.

Kouč Jarolím následně odešel trénovat reprezentaci a po jeho odchodu se šéfem lavičky stal kouč Leoš Kalvoda, který ale nedokázal pozici lídra udržet dlouho, po podzimu tak Mladé Boleslavi patří páté místo a Kalvoda byl odvolán...

Úplně jiné starosti měla Příbram. Ta se v ročníku 2015/16 pouze o skóre zachránila v první lize, ale v té letošní to vypadá, že jí už ani boss Starka mezi elitou udržet nedokáže - první výhru vybojovali příbramští až v 7 kole a po 16.tém se krčí se s 9 body na úplném chvostu tabulky a na nesestupové pozice ztrácí 6 bodů

„Je to těžký, tým máme mladej, ale od toho jsme my starší, abychom to vzali na sebe. Každý si píše svůj příběh, ale já osobně nechci mít zapsáno ve statistikách, že jsem „spadnul,“ burcoval příbramský záložník Tomáš Pilík.

Velmi povedenou sezonu mají za sebou mladoboleslavští hokejisté, kteří v posledním extraligovém ročníku dokráčeli pro nejlepší umístění v klubové historii. Vypadli až v semifinále play-off s pozdějšími vítězi z Liberce. „ Myslím, že všichni jsme spokojení. Kdyby nám někdo před sezonou řekl, že budeme v TOP čtyřce, tak bychom nevěřili, že tam budeme,“ říkal mladoboleslavský hokejista Tomáš HykaV v té probíhající sezoně ale moc radosti mít nemůže - se svými spoluhráči totiž opět bojuje na hraně postupu o play-off.

To basketbalisté Nymburka pouze potvrdili svoji nadvládu nad zbytkem republiky, když získali třináctý ligový titul. „Dá se říct, že je to splněná povinnost, ale cesta i když vypadala snadná, česká liga má svojí kvalitu,“ zhodnotil výkony nymburských basketbalistů tehdejší asistent Lubomír Růžička, který se po sezoně vrátil jako hlavní kouč do Svitav.

autor: jbk
Spustit audio