Jaké má v roce 2020 plány Galerie a Muzeum Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou?

2. leden 2020 10:21

Výstavy, výzkum a nákup sbírkových předmětů - tak by se v kostce dal shrnout uplynulý rok v Galerii a muzeu Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou. Reportérku Janu Házovou zajímalo, jaké jsou plány pro příští rok. 

Na konci roku 2019 jsme si sedli s ředitelem Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou Tomášem Zelenkou abychom si popovídali, co se letos povedlo a také co se chystá v roce novém.

Čtěte také

„Myslím si, že největším úspěchem je, že se nám podařilo uspořádat všechny akce, které jsme chtěli a všichni jsme to ve zdraví přežili."

Co se týká nových exponátů, přibyly nějaké významné do sbírkového fondu muzea?
„Akvizic jsme měli významných několik. Získali jsme například několik významných historických skříní z regionální produkce. Ke konci roku jsme kupovali několik obrazů regionálních malířů, třeba pana Kaloče. A současně máme také poměrně dost akvizic, které nám byly darovány. Z čeho já mám osobně velkou radost, tak je krabice historických fotografií Vamberka."

Orlická galerie v Rychnově nad Kněžnou

Když tedy do muzea někdo přinese nějaké věci z půdy, třeba i fotografie, tak ho v rychnovském muzeu rádi přivítají?
„Jsou to pro nás sbírkové předměty. Exponátem se stávají až v případě vystavení. Ale určitě všechny dárce rádi přivítáme. Ovšem bohužel z kapacitních důvodů nemůžeme vzít úplně všechno. Každá sbírka se řídí nějakými pravidly, takže my sbíráme zejména předměty, které nějakým způsobem dokumentují stav regionu, jeho vývoj a podobně."

Čtěte také

Zmínili jsme obrazy a další předměty. A co archeologie? I v této oblasti si muzeum připsalo letos několik kladných bodů.
„Archeologie je oblast, která nás těmi sbírkovými předměty zásobuje prakticky nejvíc. Z každého, byť malého výzkumu, jsou kvanta archeologického materiálu. Nejběžnější je střepový materiál. Zaznamenali jsme také zajímavé nálezy kachlí. Archeologického materiálu je každoročně opravdu hodně."

Jaké jsou plány na rok 2020?

„Plány na rok 2020 jsou veliké, jako každý rok. Čeká nás opět celá řada výstav. Například v hlavních výstavních prostorách to bude výstava věnovaná počátkům sportů v podorlické oblasti. Proběhne řada výtvarných výstav v Orlické galerii i v Muzeu krajky ve Vamberku. Mimo výstav věnovaných přímo krajkářství chystáme výstavu věnovanou letectví. Současně by se měl ve Vamberku objevit i legiovlak. Tedy plánů je opravdu spousta," dodává Tomáš Zelenka.

Orlická galerie v Rychnově nad Kněžnou

Hlavní výstavní prostory Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou jsou přes zimu uzavřeny. Otevřené ale zůstává muzeum ve Vamberku a v Rokytnici v Orlických horách.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související