Jaké jsou šance českých basketbalistů na EuroBasketu 2022? Poslechněte si Jiřího Welsche a Jiřího Zídka ve Speciálu Radiožurnálu Sport

2. září 2022

Jak s českými basketbalisty zamávají poslední nezdary krátce před startem EuroBasketu 2022? Vypořádají se s absencemi, které se nakupily během přípravného turnaje v Německu a při kvalifikačních duelech s Francií a Maďarskem? Jak moc je "pražská" skupina hratelná? Jaké šance dávají týmu trenéra Ronena Ginzburga basketbaloví experti Jiří Welsch a Jiří Zídek? Dva borci, kteří se proslavili i ve slavné NBA, se s Petrem Tomáškem baví i o aktuálním stavu Tomáše Satoranského.   

Češi před turnajem patřili k jasným favoritům na postup do vyřazovací části evropského šampionátu a mezi černé koně. Poslední výsledky a série absencí ale šance trochu snižují. Jak si tým trenéra Ronena Ginzburga poradí ve skupině s Poláky, Srby, Nizozemci, Finy a Izraelci? Už se ví, zda bude k dispozici lídr týmu Tomáš Satoranský? Postřehy a názory na českou kabinu přidávají dva borci, kteří jsou v blízkém kontaktu s národním týmem a moc se těší na start šampionátu.

Vstup do přípravy byl relativně dobrý, vyhráli jsme domácí turnaj proti Bulharsku a Chorvatsku, což nejsou slabé týmy. Zlom samozřejmě přišel na turnaji v Německu, kde přišla rána především duševní a mentální, když přijdete o svého lídra, tak se s tím musíte najednou nějak srovnat. V kvalifikaci s Francií mě porážka nepřekvapila, ale překvapil mě způsob, jakým jsme prohráli, naopak výsledek s Maďarskem byl šok. Každopádně je to pro český tým lekce, že v Evropě není slabého soupeře a nikdo nepřijede na EuroBasket se složenými zbraněmi,“ hodnotí nevydařené zápasy českých basketbalistů Jiří Welsch. 

Čtěte také

Po pěti letech se fanoušci basketbalu dočkají kontinentálního šampionátu a český tým si zaslouží zaplněnou halu, která ho požene za úspěchem. Podaří se českým lvům navázat na povedené mistrovství světa v Číně i úspěšné tažení až na olympijské hry v Tokiu?

„Určitě bych fanoušky pozval na zápas s Finskem. Protože jejich fanoušci jsou vlci, kteří vyjí. Zažil jsem to v Bilbau, kde osm tisíc lidí vylo při nástupu hráčů na plochu. Mým zbožním přáním je, aby se Češi dostali do čtvrtfinále. Moc jim přeji, aby tak zakončili tuhle úspěšnou generaci a jako budoucí šampiony vidím tým Francie,“ odhaduje před startem turnaje Jiří Zídek, který vůbec jako první český hráč okusil NBA.     

Kdo by mohl v sestavě případně nahradit Tomáše Satoranského? Kdo bude patřit mezi největší favority šampionátu? Co divákům nabídnou hvězdy jako Luka Dončič, Nikola Jokič nebo Janis Antetokounmpo? Už od 2. září si v přímých přenosech Radiožurnálu Sport můžete užívat vystoupení českého týmu na EuroBasketu. Utkání svěřenců trenéra Ronena Ginzburga doprovodí komentářem Jakub Kanta a Petr Tomášek. Mistrovství Evropy startuje už 1. září a "pražská" skupina startuje o den později a v O2 Aréně Češi od 17:30 nastoupí proti Polsku. 

autoři: Radiožurnál Sport , rej
Spustit audio

Související

Více o tématu