Jak žádat o převod pozemku pod družstevním bytem?

19. listopad 2001

Každé pondělí se v pořadu Polopatě obvykle věnujeme tématu bydlení. Tentokrát odpovíme na dotaz posluchačky, která připomíná, že už začátkem července začala platit novela zákona umožňujícího bezplatné vydání státního pozemku pod družstevními domy a byty zprivatizovanými členy družstev. Naše posluchačka získala družstevní byt před třemi lety a ptá se nás, co má dělat, aby pozemek získala. Informace k dotazu zjišťoval Aleš Heřmánek.

Pokud posluchačka už předem všechny náležitosti vyřídila, nezbývá jí než čekat na dopis ministerstva financí nebo okresního úřadu s návrhem darovací smlouvy. Ministerstvo, jak podotýká předseda svazu bytových družstev Ivan Přikryl, musí totiž vyřídit tisíce takových smluv a to se týká nejen privatizovaných ale i družstevních bytů.

Ivan Přikryl: Tohle není žádná špatná zpráva až snad na to, že možná v některých případech bude rozumné tam, kde není naléhavý právní zájem, nějaký čas vyčkat. Členové chtějí byt a družstva říkají: "Až bude pozemek." Musíme si uvědomit, že otázku termínu pozemků nemůžeme ovlivnit. Je to vždy otázkou rozhodnutí okresního úřadu. Jinak tam nevidím žádné jiné konflikty. Nad rámec dodávám, že tu a tam se objeví nějaký netypický pozemek a tam se vedou spory o tom, co k domu patří a podobně.

To se samozřejmě týká především družstva a těch, kteří teprve žádají o převod bytu. Jiřina Böhmová z ministerstva financí připomíná, že nárok na převod pozemku se v průběhu času nezmění, takže můžete být klidní. O pozemek nepřijdete.

Jiřina Böhmová: Z loňského roku nemáme uzavřeno odhadem zhruba 20 až 25 tisíc smluv o výpůjčkách, takže v první fázi budeme samozřejmě sepisovat darovací smlouvy tam, kde máme uzavřenu smlouvu o výpůjčce. To z toho důvodu, že tam máme všechny podstatné náležitosti zkontrolovány, máme ten materiál setříděný podle domů a ulic. Začneme tedy z tohoto konce. Je to ale čistě technická záležitost.

Ani to, že jste třeba neuzavřeli smlouvu o výpůjčce s ministerstvem financí nebo okresním úřadem neznamená, že pozemek nedostanete. Přijdete na řadu jen o něco později. Zatím tedy nemá význam ministerstvo urgovat.

Jiřina Böhmová: Protože čím více budeme odpovídat na urgence a dotazy, tím méně sepíšeme smluv. Dalším způsobem, který by nám mohl významně pomoci, je pokud by s námi komunikoval zástupce jednotlivého domu. Ten by mohl od nás návrhy smluv převzít, zajistit jejich podpisy a zase nám je vrátit.

Naopak obrátit se na ministerstvo finanací a okresní úřad by se v tomto případě měl každý, kdo privatizovaný družstevní byt získal od jeho původního majitele. Ať už koupí nebo třeba dědictvím. Také ženy, které se od doby, kdy jim družstvo byt převedlo, třeba vdaly, nebo jinak změnily jméno, by měly tuto skutečnost ministerstvu nebo okresnímu úřadu sdělit. Na tom, že pozemek dostanou, se nic nemění, ale urychlí to vyřízení celé záležitosti. Není ale vyloučeno, že se na někoho přece jen zapomene.

Jiřina Böhmová: Pokud někdo zjistí, že sousedé v domě dostali návrh smlouvy a on ne, nikdo mu nebude bránit v tom, aby se ozval a připomněl se.

autor: alh
Spustit audio