Jak vypadá náš zlatý poklad

9. listopad 2005

Dnešní Vaše téma je o zlatě. Tak, jak jste si to přáli. A než se dovíme, jak vypadá náš zlatý poklad, dáme vám jednu hádanku. Zlato je, jak potvrdí odborníci kov, který se dá vytepat do úžasných rozměrů. Zkuste tedy odhadnout, jak velký plíšek například vznikne z jedné trojské unce, což je 31 gramů zlata. Pokud na to nepřijdete, tak vám to stejně prozradíme.

Plíšek, který se dá vytepat z těch pouhých 31 gramů zlata, bude mít rozměry až deset metrů čtverečních. Z jedné trojské unce se dá také vytáhnout drát o délce 30 kilometrů. Neuvěřitelně tenounký zlatý vlásek. Kde jsme tyto zajímavosti získali? V trezoru České národní banky. Skutečně v trezoru, protože trezor je místnost, kde se ukrývá část našich zlatých rezerv a také i veřejnosti přístupná expozice.

Kudlík: Tento trezor je jeden z trezorů České národní banky a je poměrně rozsáhlý, říká se mu komorová, má přes 400 metrů čtverečních. Dnes je tady umístěna expozice České národní banky a je tady také ukázána část zlatých rezerv v podobě 1 tuny ryzího zlata.

Vysvětluje na úvod naší procházky trezorem Vladimír Kudlík, vedoucí této expozice. Zmíněná tuna ryzího zlata zabírá kupodivu jen jednu, poměrně malou vitrínu, velikosti metr na výšku a dva metry na šířku. Jak je to možné?

Kudlík: Jedna tuna zlata se vejde do poměrně malého prostoru, protože specifická hmotnost zlata je přibližně 19,3 desetiny kilogramu na jeden decimetr krychlový. Převedeme-li to na objem jedné tuny, odlitá krychle by měřila pouze 37,6 desetin centimetru.

Proto se Vladimír Kudlík směje filmům, kde si zloději z trezorů odnášejí cihly zlata a ještě si taškou pohazují. Ve vitríně samozřejmě neleží tunová krychle. Mluvili jsme tu o cihlách a těch je na sobě naskládaná pěkná pyramida.

Kudlík: Jedna tuna zlata představuje 80 zlatých cihel, takzvaných uzančních slitků. Každý průměrně váží 12 a půl kilogramu.

Pokud byste si mysleli, že taková vzácnost, jako je zlatý poklad musí být umístěn nejenom v trezoru, ale i ve zvláštní atmosféře, tak vás náš průvodce vyvede z omylu.

Kudlík: Zlato je tak výjimečný kov, který se dá použít ve všech oborech a také se používá, nepotřebuje tedy zvláštní zacházení, žádné filtry, vzduchotechniku, klimatizaci, vlhko, sucho. Zlato je stálé, nekoroduje.

Zlatý poklad vznikl na popud prvního ministra financí Aloise Rašína z důvodu vytvoření nové československé měny. Myšlenka vytvořit zlatou rezervu, zlatý poklad ze sbírek občanů byla na světě.

autor: vva
Spustit audio