Jak vybrat vhodné běžecké boty?

15. září 2016

Rozhodli jste se, že začnete běhat? Pak byste měli vědět, na co si dávat pozor a co si srovnat v hlavě, než vyrazíte koupit boty na běhání.

Povrch

Existují dvě kategorie běžecké obuvi. Liší se podle toho, na jaký povrch je určena. Za prvé, můžete si pořídit boty na zpevněný povrch ‒ tedy na silnice, beton a pevné cesty. Nebo si můžete koupit boty na trail, do přírody. Rozhodnutí, kde budete boty více používat je zcela na vás. Záleží na něm ale i to, jak dlouho vám boty vydrží, a jak s nimi budete celkově spokojeni.

Velikost a tvar nohy

Běžecké boty vám musí sedět. Vyzkoušení je nutné. Číslování není směrodatné. Důležité je pamatovat si, že pohodlí je na prvním místě. Když vám bota sedí těsně, nebo vás dokonce tlačí, nebrat! Každý výrobce má „trochu jiné kopyto“, tak se nebojte ještě před koupí vzít na nohy boty od více výrobců.

Tip pro vás: běžecká obuv má být zhruba o půl čísla až číslo větší než vaše běžná obuv. Tak předejdete otlakům.

03691615.jpeg

Specifika těla

Jestli máte nohy do O, nic se neděje, výběr provádíte ve standardní nabídce. Pozor, jestli máte nohy takzvaně do X. „Když má někdo nohy do X, měl by vybírat botu, která má vyztužený střed.“ To alespoň radí prodavačka sportovního zboží Štěpánka Bláhová.

Tvrdost podrážky

Rozdíl v měkkosti boty dělá podíl tlumící složky v podrážce. Opět platí, vyzkoušet. Ti, kdo běhají déle, už vědí, jaká tvrdost jim sedne, začátečníci mají tendence vybírat boty příliš měkké. Na to pozor. V bahně se vám také dobře běhat nebude.

Pánské versus dámské

Pánové mívají nohy trochu širší, proto i jejich běžecká obuv je většinou trochu širší. Není striktně dáno, že pánové musí mít pánské běžecké boty a dámy dámské. Když má žena nohu širší a v dámském sortimentu si nevybere, klidně může sáhnout po pánské botě. Opačně je to trochu těžší, protože dámské boty jsou barevnější, pestřejší, a to někteří pánové zrovna nemusí.

Běžecká bota, turistická bota, sportovní bota

Běžecké boty nejsou totéž co boty turistické, nebo boty na ostatní druhy sportu. Čím se běžecké boty od těchto bot odlišují, si poslechněte z přiloženého audiozáznamu.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio