Jak se budou chránit drobné památky.

28. listopad 2001

Česká krajina je neopakovatelná množstvím historických památek. Nemusejí to být jen památky velké a známé. Jsou to například i kapličky, boží muka, hraniční kameny, mezní kameny, nebo zajímavé kamenné úvozy. I tyhle drobné památky si vyžadují patřičnou péči. Ve spojení jsme s Dr. Tomášem Hájkem z ministerstva životního prostředí a české komise pro UNESCO. Když mluvíme o péči, kterou si zmíněné drobné památky zaslouží, jak tomu může pomoci projekt s názvem Zapomenuté klenoty v krajině?

Dr. Tomáš Hájek: Zapomenuté klenoty v krajině je projektem nadace Pro Bohemia. Cílem tohoto projektu je zdůraznit drobné památky jako významnou část našeho kulturního dědictví, které se musíme věnovat stejně intenzivně a soustavně jako obnově a zachování velkých památek.

Bude mít projekt dostatek peněz na to, aby tyto objekty zvýraznil tím, že je opraví?

Dr. Tomáš Hájek: Tato kampaň je součástí dalších událostí. Je to kampaň, která má na tyto památky upoutat pozornost. Dominantně se odehrává v médiích a upozorňuje na to, kde se podařilo lidem obnovit, často z vlastních zdrojů, drobnou památku. Smyslem kampaně není jen obnova drobných památek, protože ty drobné památky napomáhají i rozvoji občanské společnosti tím, že lidé se při jejich obnově organizují. Drobné památky jsou vnímány jako zdroj regionální a místní identity. Vlastní peníze v této kampani nejsou. Kampaň má spíše způsobit, aby se peníze na obnovu těchto památek našly.

Může ministerstvo životního prostředí a nadace Pro Bohemia tuto kampaň finančně podpořit?

My jsme tuto kampaň už finančně podpořili. Financovali jsme první publikaci, která v této kampani vyšla. Jmenuje se Zapomenuté klenoty v krajině, aneb zvedáme oponu nad drobnými památkami. V tuto chvíli by to mělo fungovat tak, že čekáme na to, až nám jednotliví starostové budou dávat tipy na to, kde se v jejich okolí vyskytuje nějaká památka, která byla svépomocí obnovena. Nadace tomu potom bude dávat prostor ve sdělovacích prostředcích.

Jaký je význam tohoto projektu před schvalováním nového památkového zákona, kde se počítá s novou kategorií památná místa?

Tato kategorie bude zahrnovat památky místního významu. Vyhlašovat je bude obec pro vlastní účely. Jde o to, aby byl zaručen alespoň minimální stupeň ochrany, srovnatelný s tím, jak jsou chráněny památky celostátní.

autor: vva
Spustit audio