Ivan Kraus: Výlet autem. Humorné vyprávění o jednom rodinném výletu v zapůjčeném voze a se zapůjčeným šoférem

3. březen 2024

Hlava rodiny Krausových nikdy nebyla příliš dobrým a spolehlivým řidičem. A tak se rodinka vydává do hor v zapůjčeném autě a se zapůjčeným šoférem. Jak to dopadlo, vypráví ve své autobiografické povídce spisovatel Ivan Kraus.

Čte: Jiří Plachý
Napsal: Ivan Kraus
Dramaturgie: Jiří Vondráček
Zvukový mistr: Jan Bláha
Režie: Vladimír Tomeš
Natočeno: v roce 1992

Humorné vyprávění vyšlo v knize To na tobě doschne poprvé v roce 1976 v exilovém nakladatelství Konfrontace ve švýcarském Curychu. V Čechách vyšla knížka teprve v roce 1991 v nakladatelství Academia s ilustracemi Adolfa Borna.

Rozhlasovou podobu dostala povídka Výlet autem v roce 1992. Ivan Kraus si své texty většinou načítá sám, nebo je čte jeho bratr Jan, ale v tomto případě byla interpretace svěřena herci Jiřímu Plachému.

Ivan Kraus

Herec, scenárista, loutkář, spisovatel Ivan Kraus se narodil 1. března 1939 v Praze. Po maturitě na gymnáziu vystudoval nástavbový obor mezinárodní ekonomické vztahy.

Ivan Kraus

Jako herec a autor působil v řadě pražských malých a kabaretních divadel. Po roce 1968 žil v cizině, od roku 1971 pracoval v Německu jako rozhlasový a televizní scenárista, loutkoherec a spisovatel. Díky své práci loutkáře pobýval také ve Spojených státech, Švýcarsku, Itálii, Anglii, Nizozemí, Belgii, Španělsku, Portugalsku a Mexiku.

Ivan Kraus vydal více než dvě desítky především autobiografických povídkových knížek. Z řady z nich vznikly rozhlasové četby na pokračování – Kdybys nebyla, vymyslím si tě, Kůň nežere okurkový salát, Medová léta, Snídaně v poledne nebo To na tobě doschne.

Spustit audio

Související