Italští řemeslníci sestavili vynálezy da Vinciho. Výstava navštívila pražskou Lucernu

9. červenec 2015

Návrh auta, vrtulníku, ponorky i další vynálezy Leonarda da Vinciho si mohou návštěvníci na vlastní oči prohlédnout v pražském Paláci Lucerna. S využitím nákresů renesančního umělce sestavili italští řemeslníci věrné modely jeho nápadů a pod záštitou Muzea Leonarda da Vinciho v Římě je poprvé představují v Praze. Rozpohybovat se na výstavě dá třeba i figura Vitruviánského člověka.

V Paláci Lucerna jsou k vidění také faksimile takzvaných da Vinciho kodexů.

„Jedná se o věrné repliky Da Vinciho deníků, kam si psal své veškeré vědecké, anatomické a jiné poznatky, svoje myšlenky a úvahy, nákresy. Všechno to kódoval a tady si to návštěvníci můžou prohlédnout přesně takové, jak to napsal, vyrobil,“ přiblížila pořadatelka výstavy Romana Novotná.

Upozornila, že deníky se dají „prolistovat“ i na interaktivních panelech. Návštěvníci se tak s jejich odkódovaným obsahem seznámí v českém jazyce.

„Mě osobně nejvíc fascinuje velká projekce obrazu Poslední večeře, kterou máme téměř v reálné velikosti, a 3D obrazovky, na kterých je vysvětlený zlatý řez, což je ideální symetrie proporcí obsažena ve všem kolem nás,“ vyjmenovala další prvky.

Vystavované objekty přijely do Prahy kamiony ve velkých krabicích z Holandska.

Výstava je otevřená od 16. června každý den od 10 do 20 hodin včetně víkendů a státních svátků. Podle Romany Novotné je určená celé rodině. „Je interaktivní. Děti si tak můžou vše osahat – jak to opravdu funguje, proč to tak bylo navrženo,“ pozvala.

autor: zbu
Spustit audio