I střevní polypy vás mohou ohrozit na životě. Důležitá jsou preventivní vyšetření po 50. roce věku

3. červenec 2019

Velkým strašákem zejména pro dospělou populaci je kolorektální karcinom čili rakovina střev. V zažívacím ústrojí se však vyskytují i jiná onemocnění, která dokáží velmi potrápit a při přehlížení a podcenění příznaků i do budoucna ohrozit na životě. Například střevní polypy.

Přednostka II. interní gastroenterologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové Prof. MUDr. Marcela Kopáčová, Ph.D. v naší radioporadně na téma: střevní polypy. Jaké jsou příčiny jejich vzniku a také příznaky a především léčba.

Mozek a střeva spolu komunikují. Chraňme se před demencí zdravou stravou

PharmDr. Margit Slimáková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, byla hostem v radioporadně Českého rozhlasu Hradec Králové. Tentokrát na téma: výživa pro mozek. Správnými potravinami k prevenci neurodegenerativních onemocnění.

Polyp je obecné označení pro jakýkoliv výrůstek na sliznici tlustého střeva, či kdekoliv jinde v trávicí trubici. Teprve po odstranění polypu a jeho histologickém vyšetření mohou odborníci přesně stanovit diagnózu a tedy i závažnost onemocnění.

Až dvě třetiny střevních polypů představují tzv. adenomy, což jsou benigní, tedy jinak řečeno nezhoubné nádorové polypy.

Pokud však není adenom ze střeva odstraněn včas, může dojít po určité době k jeho růstu a přeměně v již zhoubný adenokarcinom. Proto ve většině vyspělých zemí existují preventivní programy, které se snaží vyšetřit populaci pacientů, kteří ještě nemají žádné potíže, právě s cílem odstranit tyto polypy ve stadiu dosud nezhoubného nádoru.

Jaké části střeva polypy nejčastěji postihují?

Polypy se mohou vyskytnout v kterékoliv části tlustého střeva. Pokud budeme mluvit o adenomech, tak ty nejčastěji nacházíme v konečníku a v tzv. esovité kličce neboli v sigmatu.

V naprosté většině střevní polypy nepůsobí žádné potíže a jsou náhodným nálezem například při preventivním vyšetření střeva.

Blanka Malá a Prof. MUDr. Marcela Kopáčová, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Při větší velikosti polypu se pak mohou objevit neurčité bolesti břicha, případně viditelná krev ve stolici či skryté krvácení vedoucí až k chudokrevnosti.

Základním vyšetřením je endoskopické vyšetření střeva, tedy kolonoskopie. Toto vyšetření také jako jediné umožní provést i terapeutický výkon a nalezené polypy ihned odstranit.

Genetika také hraje svoji roli při vzniku polypů

Vrozené predispozice jsou pouze jedním z mnoha faktorů, které vedou k tvorbě adenomů a poté i adenokarcinomů.

Střeva jako druhý mozek. Inspirujme se tradicí v moderní podobě. Zdravá střeva = zdravé tělo

Střeva jako druhý mozek. Inspirujme se tradicí v moderní podobě

Ing. Barbora Hernychová ví jak zdravě a chutně vařit. Tentokrát v naší radioporadně na téma: vláknina a její přínos pro naše zdraví! Vše začíná v naší trávící soustavě. Kde najdeme vlákninu?

Pacienti, kteří mají rodiče či sourozence se zhoubným střevním nádorem, by zcela jistě měli podstoupit preventivní kolonoskopii.

Polypům lze do určité míry úspěšně předcházet. Základem je racionální strava s dostatkem vlákniny a s omezeným množstvím tuků. Nekonzumovat příliš často uzené či grilované potraviny a v neposlední řadě též omezit konzumaci alkoholických nápojů a ideálně nekouřit.

Je však potřeba zdůraznit, že ani zdravý životní styl, nemusí tvorbě střevních polypů zabránit, proto je tak důležitá prevence.

Celou radioporadnu s Prof. MUDr. Marcelou Kopáčovou, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související