I malá zelená skleněná okurka může viset jako vánoční ozdoba na stromečku

25. prosinec 2023

Proč zrovna okurka a jaká vánoční tradice se k ní váže?

Na světě existuje mnoho velmi zajímavých vánočních zvyků. Jedním z nich je věšet na vánoční stromeček ozdoby ve tvaru okurky.

Malé zelené okurčičky se věší hlavně v Německu a v USA, ale naleznete je v podstatě všude ve světě a možná i u nás. Proč tomu tak je, na to se zeptala Renáta Filipi historika a znalce vánočních ozdob Jana Vondrouše.

„Pokud se dnes zeptáte Němců, proč mají na stromečku okurku, asi vám odpoví, že je to kvůli světoznámé spreewaldské okurce, která se dá připodobnit třeba k naší tradiční znojemské,“ popisuje historik. „Také bývá tradice, že kdo okurku na stromečku najde první, může ostatním rozdělovat dárky nebo si nějaký dárek pod stromečkem první vybrat.“

Ve Spojených státech amerických je okurka spojená se vzpomínkou na občanskou válku. „Podle jedné teorie je ta na paměť zraněného vojáka, o kterého se starala farmářka, pěstitelka okurek a ze zranění ho vypiplala právě okurkami,“ zmiňuje ústecký historik Jan Vondrouš.

Teď už vám okurka na stromečku nemusí připadat divná a možná můžete i vy doma zavést novou vánoční tradici. Další podrobnosti a příběhy k vánoční okurce najdete v rozhovoru.

autoři: Renáta Filipi , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související